Över hela jorden har överfiske skadat ekosystemen i haven och utrotat fiskebestånd efter fiskbestånd. Här hemma har vi sportfiskare oförtröttligt och oftast ohörda hävdat att fisken försvunnit från kusthavet. " /> Överfiske fördärvar havet | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Överfiske fördärvar havet
Över hela jorden har överfiske skadat ekosystemen i haven och utrotat fiskebestånd efter fiskbestånd. Här hemma har vi sportfiskare oförtröttligt och oftast ohörda hävdat att fisken försvunnit från kusthavet.
”Överfiske har idag förändrat Västerhavets ekosystem på ett dramatisk vis. Populationerna av nästan samtliga större marina fiskarter har minskat med över 70 procent, flera kommersiellt viktiga bestånd har kollapsat, och flera lokala kustbestånd av t.ex. torsk, bleka och kolja tros vara utrotade.”
Så skriver man i rapporten Havet 2011 som publiceras i dag. Rapporten, som ges ut av Havsmiljöinstitutet, visar hur illa ställt det är med våra hav. Utöver över att överfisket tagit fisken ifrån oss skapar det övergödning när den fina balans som råder i havet rubbas av att rovfisken försvinner.
För att läsa mer och ladda ner rapporten klicka HÄR
Anders Nicander

överfiske, trålare, fiskepolitik, Anders Nicander

Överfiske har lett till att fiskbestånd försvunnit. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Andersson, Götene SFK, med en präktig lax från Vänern. Frågan är vem som drar den största under årets Kinnekulleträffen? Foto: Privat
Laxfest på Vänern – här kan du se fiskarna!

Kinnekulleträffen är årets största händelse för många trollingfiskare i Sverige. Under lördagen och söndagen kommer båtarna att sprida ut sig på ett glödhett Vänern – som har levererat väldigt mycket lax de senaste veckorna.

Det har rapporterats in många laxar över 10 kilo den senaste tiden, både vilda och sådana som har satts ut som smolt. Det tyngsta exemplet är Marcus ”Wibbe” Weibergs exemplar på hela 13 kilo, som du kan läsa om här.

Frågan är förstås om någon fångar en ännu större fisk under den klassiska tävlingen Kinnekulleträffen, som detta år avgörs som en onlinetävling? På söndag eftermiddag har vi svaret.
Fredrik Andersson i arrangörsklubben Götene SFK hälsar att alla kan följa dramatiken på denna sida, där det kommer att visas bilder på alla inrapporterade fiskar!

Du kanske även gillar detta