muddring av sjöar Ny muddringsteknik kan rädda övergödda sjöar. (Foto: Teknikmarknad)[/caption] " /> Övergödda vatten återställs med ny teknik | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Övergödda vatten återställs med ny teknik
muddring av sjöar

Ny muddringsteknik kan rädda övergödda sjöar. (Foto: Teknikmarknad)

Den övergödda Barnarpssjön i Småland muddras nu med en helt ny metod som innebär att slammet kan återvinnas som gödsel. Bland annat tas muddermassor tillvara och kan användas till biogastillverkning och gödsel.
Nu tänds det hopp för Barnarpssjön, då det testas en ny muddringsmetod av Teknikmarknad – en organisation som knoppats av från Kungliga Tekniska Högskolan. I stället för att muddra med exempelvis grävskopa, åker små datorstyrda maskiner omkring på botten och suger upp gyttjan i slangar.
En del av den överflödiga näringen i sjön kommer att användas på åkrarna intill där den behövs. Enkelt sammanfattat kan man säga att övergödning i form av muddermassor sugs upp – och används sedan till att gödsla åkrarna med. Man kan även framställa biogas av massorna.
På sikt väntas Barnarpssjön bli en klarare sjö med bättre miljö för fiskar och andra vattenlevande djur.
Läs tidigare notiser om muddring.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Savage Gear söker nu en sportfiskare på heltid i Sverige. Foto: Pressbild
Ännu en proffsfiskare får chansen i Sverige

Här kommer ett arbetstillfälle som bör vara många sportfiskares våta dröm. Det är nämligen Savage Gear som söker en svensk sportfiskare på heltid – alltså ett avlönat proffs.

Företeelsen med heltidsanställda sportfiskare är relativt ovanlig i Norden, och nyligen blev varumärket Westin pionjärer när de anställde Daniel Nilsson för att fiska på heltid.
Nu hakar alltså även Savage Gear på tåget. De ska nämligen förstärka sin marknadsavdelning med en ”innovativ och trendskapande sportfiskare”, som de själva beskriver det.

En ”fiskmagnet”
”Du kommer resa runt i Sverige i jakten på de vildaste fiskarna och fisket du kan tänka dig. Du måste vara en riktig fiskmagnet, gäddor, abborrar och gösar måste älska dig. Men du måste också ha färdigheter i fisket efter predatorer längs våra kuster”, står det i pressmeddelandet.

Den som får jobbet kommer att vara ansvarig för att bygga egna sociala mediekanaler för att inspirera sportfiskare runt om i landet, samt att producera bildmaterial.

Här kan du läsa mer om tjänsten!

Du kanske även gillar detta