Överklagat om Säveån

Sportfiskarna överklagar miljödomstolens nej till en fiskväg förbi Hedefors kraftverk i Säveån. Domen innebär ett fortsatt akut hot mot åns unika laxbestånd och den utrotningshotade ålen.
Som representant för det allmänna har Kammarkollegiet ansökt om att kraftbolaget ska åläggas att bygga ett omlöp förbi kraftverket. Men miljödomstolen menar att det innebär tekniska svårigheter och att ett för stort ansvar läggs på energibolaget.
– Vi anser att domstolens beslut är gravt felaktigt, säger Sportfiskarnas generalsekreterare Stefan Nyström och fortsätter:
– Fiskvägen vid Hedefors har av expertis från myndigheter och organisationer bedömts som nödvändig med hänsyn till de krav som ställs på ett Natura 2000-område.
Sportfiskarna menar att miljödomstolen inte tar någon hänsyn till nationella miljömål, vattendirektiv eller habitatsdirektiv och i stället går på energibolagets linje.
Lerums kommun, som äger kraftverket, deklarerar på sin hemsida att man siktar på att bli Sveriges ledande miljökommun.
– För fisken framstår Lerum i dagsläget snarare som Sveriges sämsta kommun, säger Nyström.
Svenne Andersson

Kraftverket i Hedefors är ett hot mot Säveåns unika laxstam och mot den utrotningshotade ålen. (Foto: Sportfiskarna)

Kraftverket i Hedefors är ett hot mot Säveåns unika laxstam och mot den utrotningshotade ålen. (Foto: Sportfiskarna)

Annons
AKTUELLT

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...