Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Överraskad av 100-klubbare

Man kan nog säga att den här 100-klubbaren var en överraskning. Anders Hermansson var nämligen ute på  Vänern för att trolla lax, när storgäddan högg.
I Vänern finns det många och stora gäddor som går på jakt i de fria vattenlagren ute i sjön. Till glädje för somliga, till förtret för andra trollare. Det kan bli bra rulltjut när de pelagiska gäddorna hugger, men en och annan blir besviken över att färgen på fisken inte är mera silvrig.
Anders Hermansson var ute på Vänern och trollingfiskade i slutet av april. Vädret var fint, med nästan spegelblank sjö och fram på eftermiddagen fick Anders ett dubbelhugg. Linan rasade av två rullar samtidigt och det visade sig så småningom att på det ena draget satt det en prydlig 100-klubbare. Hon hade för övrigt gapat över en riktig vänerklassiker för insjölax, en Bomber 15 A i regnbågsfärg.
Sedan gäddan mätts till 108 centimeter fick hon simma tillbaka i sjön.
Svenne Andersson

Anders Hermansson med den välväxta gäddan som tog i ett dubbelhugg under laxtrolling.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta