Oavsett hur mycket pengar vi har kan vi på sikt inte konsumera mer än vad jorden förmår återskapa. (Foto:NASA/WWF) Oavsett hur mycket pengar vi har kan vi på sikt inte konsumera mer än vad jorden förmår återskapa. (Foto:NASA/WWF)[/caption] " /> Overshoot Day – inget att fira | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Morgan Fihn
Overshoot Day – inget att fira
Oavsett hur mycket pengar vi har kan vi på sikt inte konsumera mer än vad jorden förmår återskapa. (Foto:NASA/WWF)

Oavsett hur mycket pengar vi har kan vi på sikt inte konsumera mer än vad jorden förmår återskapa. (Foto:NASA/WWF)

Idag den 19 augusti är det Overshoot Day. Dagen infaller tidigare än någonsin förr. På knappt 8 månader har vi förbrukat jordens årsproduktion av ekologiska resurser och därmed överskridit naturens budget för i år. Under resten av året lever vi över jordens tillgångar. Vi skulle behöva drygt 1,5 jordklot för att matcha människans konsumtion – och om alla skulle leva som vi i Sverige skulle vi behöva drygt 3 planeter.
– Vår misshushållning med jordens naturresurser är en av våra största utmaningar och det handlar om både miljö och ekonomi. Det kan kännas hopplöst, men med politisk vilja går trenden att vända. Om vi verkligen får fart på omställningen mot ett resurseffektivt och hållbart samhälle går det att minska slöseriet med jordens resurser innan skadorna blir oöverskådliga, och omöjliga eller extremt kostsamma att åtgärda, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.
WWF förespråkar att byta till och investera i förnybara energikällor som sol och vind, då slipper vi förorenande utsläpp som tär på hav och skogar och riskerar skenande klimatförändringar – och om vi väljer MSC-märkt fisk (Marine Stewardship Council) och FSC-certifierat trä (Forest Stewardship Council) bidrar vi enligt WWF till att produkterna kommer från väl förvaltade källor.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta