[/caption] " /> På Sportfiskemässan: Gäddfabriker för framtiden | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
På Sportfiskemässan: Gäddfabriker för framtiden

Missa inte den intressanta och viktiga intervju som äger rum lördag 6 april klockan 13.00 på Fiskejournalens scen. (Foto: Micael Söderman)

Gädda och abborre är de viktigaste fiskarterna för sportfisket i Sverige. På senare år har även bestånd av dessa ”vanliga” arter börjat svikta. På Sportfiskemässan i Jönköping kan du lyssna då Sportfiskarna berättar om vad de gör åt saken. Kom till Fiskejournalens scen den 6 april klockan 13.00.
Läget är på vissa ställen alarmerande. På många platser längs ostkusten är stora stim av spigg den enda rest som syns av tidigare friska fiskbestånd. Sportfiskarnas rovfiskprojekt har dock tagit tag i problemet. På mässans stora scen kommer Martin Falklind att intervjua projektledaren Nils Ljunggen om vad som är orsaken till den sorgliga utvecklingen. Ännu mer fokus ligger dock på vad man kan göra åt det.
– Det visar sig att Sportfiskarna redan gör många konkreta åtgärder för att få tillbaka våra rovfiskar, säger Martin Falklind.

Gäddfabriker spottar ut yngel
Bristen på våtmarker är en orsak till den dåliga reproduktionen av gädda. Genom att återställa våtmarkerna får man en snabb respons på gäddans reproduktion.
– På Gotland till exempel, restaurerade Sportfiskarna en myr. Redan första våren, vandrade tiotusen yngel ut i havet. Det var så effektivt att nu används ordet ”Gäddfabrik” för denna typ av åtgärd. Så det finns fortfarande stort hopp för rovfiskarna i Östersjön, säger Martin Falklind.
Läs mer här.
Missa inte tidigare notiser om Sportfiskemässan.
Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta