På Sportfiskemässan: Gäddfabriker för framtiden

Missa inte den intressanta och viktiga intervju som äger rum lördag 6 april klockan 13.00 på Fiskejournalens scen. (Foto: Micael Söderman)

Gädda och abborre är de viktigaste fiskarterna för sportfisket i Sverige. På senare år har även bestånd av dessa ”vanliga” arter börjat svikta. På Sportfiskemässan i Jönköping kan du lyssna då Sportfiskarna berättar om vad de gör åt saken. Kom till Fiskejournalens scen den 6 april klockan 13.00.
Läget är på vissa ställen alarmerande. På många platser längs ostkusten är stora stim av spigg den enda rest som syns av tidigare friska fiskbestånd. Sportfiskarnas rovfiskprojekt har dock tagit tag i problemet. På mässans stora scen kommer Martin Falklind att intervjua projektledaren Nils Ljunggen om vad som är orsaken till den sorgliga utvecklingen. Ännu mer fokus ligger dock på vad man kan göra åt det.
– Det visar sig att Sportfiskarna redan gör många konkreta åtgärder för att få tillbaka våra rovfiskar, säger Martin Falklind.

Gäddfabriker spottar ut yngel
Bristen på våtmarker är en orsak till den dåliga reproduktionen av gädda. Genom att återställa våtmarkerna får man en snabb respons på gäddans reproduktion.
– På Gotland till exempel, restaurerade Sportfiskarna en myr. Redan första våren, vandrade tiotusen yngel ut i havet. Det var så effektivt att nu används ordet ”Gäddfabrik” för denna typ av åtgärd. Så det finns fortfarande stort hopp för rovfiskarna i Östersjön, säger Martin Falklind.
Läs mer här.
Missa inte tidigare notiser om Sportfiskemässan.
Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Fiskare varnas för flygande bläckfisk

Exotiska flygbläckfiskar har dykt upp längs den svenska västkusten. Den ovanliga gästen kan flyga uppemot 20 meter så fiskare bör se upp, menar Kennet Lundin på Naturhistoriska museet.

Jätterymning av lax i Chile

Stormbyar ledde till att drygt 900 000 laxar nyligen rymde från en laxodling i södra Chile. Omkring 250 000 rymlingar har hittills fångats in. Fisken är inte lämplig som föda och eftersom den inte förekommer naturligt i området är oron stor för ekologiska problem.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...