Den lilla ögruppen Paulau i Stilla havet har fått nog av illegalt fiske. I förra veckan satte de eld på fyra vietnamesiska båtar som tjuvfiskade på Palaus vatten. " /> Palau brände illegala fiskbåtar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Palau vill genom att elda upp tjuvfiskarnas båtar, sända ett varningsbudskap till alla som tänker tjuvfiska på deras skyddade vatten.
Palau brände illegala fiskbåtar

Den lilla ögruppen Paulau i Stilla havet har fått nog av illegalt fiske. I förra veckan satte de eld på fyra vietnamesiska båtar som tjuvfiskade på Palaus vatten.
Palaus president Tommy Remengesau Jr, har som mål att förvandla Palaus unika vatten till ett marint reservat, där allt kommersiellt fiske för export är förbjudet. Vattnen ska vara till för naturen, lokalbefolkningen och turismen.

Båtarna som brändes var överfulla med hajfenor, sjögurkor och andra sällsynta revfiskar.

– Vi tolererar inte att pirater kommer hit och stjäl våra resurser. Därför vill vi sända ett starkt budskap, säger presidenten som kommentar till de brända fiskebåtarna.

Palau var först med att skapa en frizon för hajar och rockor, men hittills har de bara haft en patrullbåt som bevakar området. Båtarna som brändes förra veckan upptäcktes när de var överfulla med hajfenor, sjögurkor, hummer och andra sällsynta revfiskar.

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta