Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Pangstart i Danmark

Med Hardy spö och rulle tämjde Kurt Johannesson en av årets fluglaxar i Danmark.

Den danska laxfiskesäsongen har fått en pangstart – bland annat med den här drömfisken från Storån. Den mäktiga laxen på 18,2 kilo fångades på fluga av Kurt Johannesen.
Kurt är en av de drivande krafterna i Holstebro og Omegns fiskeriforening som jobbat hårt med att återställa Storån till ett bra laxvatten. Så man kan väl säga att få är mera förtjänta av en storlax än vad han är.
Premiärfisket i de danska laxåarna sker den 1 april och dagen efter var Kurt på plats, tillsammans med några fiskekompisar och sonen Pauli. Kurt satsade på ett ställe där han i fjol tappade en stor fisk och det dröjde inte många minuter innan han fick ett bastant hugg på en variant av ”Mörrumskändisen” Ullsocken.

Laxen ville inte alls umgås med Kurt och drog iväg i ett hundrameters utras så att Hardy Caspapediarullen gav ifrån sig ett högljutt klagotjut. Efter ett kort stopp drog laxen ytterligare 40 meter innan den började lugna ner sig. Kurt fick kuta efter fisken och så småningom kunde han börja drilla den trött på kortare lina. Sonen Pauli var behjälplig vid landningen och till slut kom laxen på land. Där mättes den till 125 centimeter och vägdes till 18,2 kilo.
Svenne Andersson


Relaterad nyhet från din region
21 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta