Just nu:
Annons

Nyheter

3 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Fisk på! Redan på lördagen kom det upp 66 fiskar under premiären i Mörrumsån. Foto: Mörrums Kronolaxfiske
Pangstart i Mörrum – sista smällen för Ida-Maria

66 fiskar upp redan på premiärdagen. Det fanns all anledning för många sportfiskare och arrangörer att vara nöjda med den traditionella premiären i Mörrumsån. Men för vissa var det också lite vemodigt.

Sista året för Ida-Maria Rigoll.

Premiären brakade lös på lördagen klockan 09.00 med det traditionsenliga kanonskottet, då sportfiskare stod uppradade längs en 15 kilometer lång sträcka. Förväntan var hög, eftersom vädret var fint, knappa tio grader och soligt.
– Det är en stor upplevelse för alla och det är en dag jag och min personal längtat efter sedan vi stängde i höstas. Förutom sportfiskeupplevelsen har vi även arbetat med att skapa andra naturupplevelser samt vidtagit ett antal åtgärder för att arbeta med det vi kan påverka när det gäller hälsosituationen för laxen, säger Ida-Maria Rigoll som är platschef på Mörrums Kronolaxfiske.

På lördagen kom det alltså upp 66 stycken fiskar på cirka 110 sålda fiskekort. Öringar och hybrider dominerade, men på söndagen kom det bland annat upp en lax på 108 centimeter.
För Ida-Maria Rigoll var det lite blandade känslor eftersom denna vår slutar sitt uppdrag på Mörrums Kronolaxfiske.

Martin Petersson med en grann öring på 76 centimeter.

– Det är lite vemodigt eftersom det är min sista premiär, men skönt att få sluta på topp. Det är otroligt mycket roliga saker på gång som är unikt för verksamheten, hälsar Ida-Maria till Fiskejournalens läsare.

Här kan ni läsa mer om premiären i Mörrumsån.

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta