Magnus Olofsson butikschef på ICA Fältöversten pantar för mer fiskevård. (Foto: Pär Lindberg) Magnus Olofsson butikschef på ICA Fältöversten pantar för mer fiskevård. (Foto: Pär Lindberg)[/caption] " /> Panta för fiskevård | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Panta för fiskevård
Magnus Olofsson butikschef på ICA Fältöversten pantar för mer fiskevård. (Foto: Pär Lindberg)

Magnus Olofsson butikschef på ICA Fältöversten pantar för mer fiskevård. (Foto: Pär Lindberg)

ICA Fältöversten på Östermalm i samarbete med Sportfiskarna lanserar nu den unika möjligheten att panta för fiskevård i närområdet. Genom att trycka på en särskild pantknapp bidrar man till ett konkret fiskevårdsprojekt på Djurgården.
– Det är färre fiskar i våra vatten nu än när jag växte upp. Jag vill att mina barn också ska få uppleva lyckan av att det finns mycket fisk i vattnen runt omkring oss. Jag fick en idé om att skapa möjligheten att panta för fiskevården och ville då att pengarna skulle gå till ett så lokalt fiskevårdsprojekt som möjligt, berättar Magnus Olofsson, butikschef på ICA Fältöversten på Östermalm i Stockholm.

Unik ny möjlighet att stötta fiskevården
Magnus Olofsson kontaktade Sportfiskarna i våras med sin idé om att lägga till en knapp för att skänka pengar till lokal fiskevård på pantmaskinen i butiken. Sportfiskarna har nu nappat på idén och Sveriges första pantfunktion till förmån för lokal fiskevård är i drift. Du som pantar på ICA Fältöversten kan nu trycka på fiskevårdsknappen och bidra till att ta bort ett vandringshinder i Laduviksbäcken på Djurgården.

– Det är mycket begränsat med lekplatser i vattnen runt Stockholm. Att återskapa lekområden är en av de viktigaste åtgärder man kan göra för att öka våra fiskbestånd. För att uppnå god vattenkvalitet är det viktigt med en bra balans mellan rovfisk och andra fiskar. Gäddan är alltså viktigt för vattenkvaliteten, kommenterar Pär Lindberg, Sportfiskarnas marknadschef.

Panta för mer gädda runt Djurgården
Uppgången av gädda i Laduviken var tidigare mycket stor då den grunda våtmarken utgör en bra lekmiljö. Sedan många år hindras dock uppvandringen för gäddor och andra fiskar av ett dämme i bäcken.  I samarbete med Kungliga Djurgårdens Förvaltning kommer därför vandringshindret nu att tas bort. Åtgärden genomförs när tillräckligt mycket medel samlats in via pantfunktionen.
– Vi är mycket tacksamma över Magnus Olofssons idé med fiskevårdsknappen och det extra stöd och uppmärksamhet det innebär för vårt arbete med fiskevården. Vi hjälper gärna fler butiker att förverkliga ett pantbidrag till lokal fiskevård, kommenterar Stefan Nyström, Sportfiskarnas generalsekreterare.

Viktigt att sprida information om fiskevården

Förutom att bidra med pengar innebär även pantfunktionen att fler lär sig om- och förstår värdet av fiskevård. Bredvid pantautomaten på Fältöversten finns en informationstavla om Sportfiskarnas fiskevårdsarbete. Sportfiskarna har det senaste året åtgärdat många vandringshinder och anlagt ett stort antal så kallade ”gäddfabriker” längs Ostkusten. En gäddfabrik är en speciell våtmark för gäddlek som är mycket produktiv och ger lokala gäddbestånd möjlighet att öka igen.
– Det skall bli fantastiskt kul att få vara med och bidra till det jobb som Sportfiskarna gör för att återställa balansen i våra vatten, avslutar Magnus Olofsson.
www.sportfiskarna.se

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Savage Gear söker nu en sportfiskare på heltid i Sverige. Foto: Pressbild
Ännu en proffsfiskare får chansen i Sverige

Här kommer ett arbetstillfälle som bör vara många sportfiskares våta dröm. Det är nämligen Savage Gear som söker en svensk sportfiskare på heltid – alltså ett avlönat proffs.

Företeelsen med heltidsanställda sportfiskare är relativt ovanlig i Norden, och nyligen blev varumärket Westin pionjärer när de anställde Daniel Nilsson för att fiska på heltid.
Nu hakar alltså även Savage Gear på tåget. De ska nämligen förstärka sin marknadsavdelning med en ”innovativ och trendskapande sportfiskare”, som de själva beskriver det.

En ”fiskmagnet”
”Du kommer resa runt i Sverige i jakten på de vildaste fiskarna och fisket du kan tänka dig. Du måste vara en riktig fiskmagnet, gäddor, abborrar och gösar måste älska dig. Men du måste också ha färdigheter i fisket efter predatorer längs våra kuster”, står det i pressmeddelandet.

Den som får jobbet kommer att vara ansvarig för att bygga egna sociala mediekanaler för att inspirera sportfiskare runt om i landet, samt att producera bildmaterial.

Här kan du läsa mer om tjänsten!

Du kanske även gillar detta