Panta för fiskevård

Magnus Olofsson butikschef på ICA Fältöversten pantar för mer fiskevård. (Foto: Pär Lindberg)

Magnus Olofsson butikschef på ICA Fältöversten pantar för mer fiskevård. (Foto: Pär Lindberg)

ICA Fältöversten på Östermalm i samarbete med Sportfiskarna lanserar nu den unika möjligheten att panta för fiskevård i närområdet. Genom att trycka på en särskild pantknapp bidrar man till ett konkret fiskevårdsprojekt på Djurgården.
– Det är färre fiskar i våra vatten nu än när jag växte upp. Jag vill att mina barn också ska få uppleva lyckan av att det finns mycket fisk i vattnen runt omkring oss. Jag fick en idé om att skapa möjligheten att panta för fiskevården och ville då att pengarna skulle gå till ett så lokalt fiskevårdsprojekt som möjligt, berättar Magnus Olofsson, butikschef på ICA Fältöversten på Östermalm i Stockholm.

Unik ny möjlighet att stötta fiskevården
Magnus Olofsson kontaktade Sportfiskarna i våras med sin idé om att lägga till en knapp för att skänka pengar till lokal fiskevård på pantmaskinen i butiken. Sportfiskarna har nu nappat på idén och Sveriges första pantfunktion till förmån för lokal fiskevård är i drift. Du som pantar på ICA Fältöversten kan nu trycka på fiskevårdsknappen och bidra till att ta bort ett vandringshinder i Laduviksbäcken på Djurgården.
– Det är mycket begränsat med lekplatser i vattnen runt Stockholm. Att återskapa lekområden är en av de viktigaste åtgärder man kan göra för att öka våra fiskbestånd. För att uppnå god vattenkvalitet är det viktigt med en bra balans mellan rovfisk och andra fiskar. Gäddan är alltså viktigt för vattenkvaliteten, kommenterar Pär Lindberg, Sportfiskarnas marknadschef.

Panta för mer gädda runt Djurgården
Uppgången av gädda i Laduviken var tidigare mycket stor då den grunda våtmarken utgör en bra lekmiljö. Sedan många år hindras dock uppvandringen för gäddor och andra fiskar av ett dämme i bäcken.  I samarbete med Kungliga Djurgårdens Förvaltning kommer därför vandringshindret nu att tas bort. Åtgärden genomförs när tillräckligt mycket medel samlats in via pantfunktionen.
– Vi är mycket tacksamma över Magnus Olofssons idé med fiskevårdsknappen och det extra stöd och uppmärksamhet det innebär för vårt arbete med fiskevården. Vi hjälper gärna fler butiker att förverkliga ett pantbidrag till lokal fiskevård, kommenterar Stefan Nyström, Sportfiskarnas generalsekreterare.

Viktigt att sprida information om fiskevården

Förutom att bidra med pengar innebär även pantfunktionen att fler lär sig om- och förstår värdet av fiskevård. Bredvid pantautomaten på Fältöversten finns en informationstavla om Sportfiskarnas fiskevårdsarbete. Sportfiskarna har det senaste året åtgärdat många vandringshinder och anlagt ett stort antal så kallade ”gäddfabriker” längs Ostkusten. En gäddfabrik är en speciell våtmark för gäddlek som är mycket produktiv och ger lokala gäddbestånd möjlighet att öka igen.
– Det skall bli fantastiskt kul att få vara med och bidra till det jobb som Sportfiskarna gör för att återställa balansen i våra vatten, avslutar Magnus Olofsson.
www.sportfiskarna.se

Annons
AKTUELLT

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...