[/caption] " /> Parasit i Mälaren | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Parasit i Mälaren

En gädda med typiskt röda hudsår som nu förekommit i Mälaren. (Foto: Jonas Norrmen)

Sportfiskarna:
Fiskevårdsintresserade sportfiskare ligger bakom upptäckten av en ny parasit hos gäddor i Mälaren. 
De senaste två somrarna har gäddor med hudsår frekvent fångats i stora delar av Mälaren.Den sportfiskare som först slog larm om de sjuka gäddorna var Lars Näsström i Sigtuna. Sommaren 2011 fick han en stor mängd såriga gäddor och kontaktade då Tobias Fränstam på Sportfiskarna Region Mälardalen och Länsfiskekonsulenten Henrik C Andersson.
Tyvärr samlades inga gäddor in för provtagning det året men denna sommar var Sportfiskarnas Tobias Fränstam beredd och la ner ett omfattande arbete för att samla in och leverera sjuka gäddor till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala. Insamlingen och undersökningen bekostades av Länsstyrelsen i Stockholm. En närmare analys av tre gäddor hos  SVA  visade att hudsåren kan ha orsakats av en parasitinfektion.
Parasiten upptäcktes när SVA utökadesin analys till att omfatta inre organ samt djupare ned i gäddornas muskelvävnad.  I samtliga tre fiskar upptäcktes då förändringar och skador i den underliggande muskelvävnaden. Sporbildande parasiter hade bildat cystor som innehöll sporer av släktet Henneguya sp. Parasiten tillhör det flercelliga släktet Myxozoa, som bara kan infektera vattenlevande djur.

─ Det går inte säkert att säga om denna parasit orsakar hudsåren. Men vi kan konstatera att infektionen tycktes vara pågående när fiskarna infångades. Det går därför inte att utesluta att parasiten bidragit till hudsåren. Det är första gången som vi ser en sådan parasitinfektion kopplad till hudsår hos gädda, säger forskningsingenjör Anders Alfjorden vid SVA.
─ Jag vill rikta ett stort tack till alla engagerade gäddfiskare som helt ideellt bidragit till undersökningen. Det här visar vilken viktig roll sportfiskare har som både brukare och vårdare av naturen. Utan Lars Näsström och övriga sportfiskare som bidragit hade parasiten inte blivit upptäckt, kommenterar Tobias Fränstam, fiskevårdsansvarig Region Mälardalen.
I samverkan med Sportfiskarna och Länsstyrelsen i Stockholm planerar SVA att under nästa år göra fler analyser av gäddor. Då kan förhoppningsvis både de bakomliggande orsakerna liksom parasiterna fastställas ned till artnivå.

Fakta:
Parasiter förekommer normalt i måttlig mängd på alla vilda djur, även fiskar. Normalt orsakar de inga större skador. Vid större angrepp kan dock blodbrist och avmagring uppstå, liksom förändrat beteende och försämrad motståndskraft mot andra sjukdomar. Den aktuella infektionen är inte smittsam för till exempel människor. Den här typen av undersökningar på vild fisk är ovanlig.
www.sportfiskarna.se

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Holm
Hur får man havsöringen att hugga? Den frågan svarade experterna på. Foto: Nicka Hellenberg
Havsöringsfiske för unga blev en fullträff

Havsöringsfiske för unga blev en riktig hit, när det arrangerades fiskeaktivitet på Gotland under flaggen ”Luften är fri”.

Under en grå aprilhimmel samlades förväntansfulla och fiskefebriga ungdomar på en gotländska kusten för att få testa på spinn- och flugfiske efter de silvriga raketerna – havsöringarna.
Ett antal unga sportfiskare fick testa på kustfiske med vadarbyxor under några spännande timmar. Hela aktiviteten skedde i regi av Sportfiskarna på Gotland, i samarbete med Jaktia Visby, Vision Fly Fishing och Abu Garcia.

Det här populära eventet kunde ske med stöd av medel från Svenskt Friluftsliv och Naturvårdsverket. Allt under flaggan ”Luften är fri” – ett projekt som syftar till att få fler människor att prova friluftsliv. På sikt vill man att ett stort antal aktiviteter av det här slaget långsiktigt ska öka medvetenheten om friluftslivets värden och ge mer kunskap om allemansrätten.

Tillbaka till Gotlandskusten. Joakim Lyander från Sportfiskarna höll i verksamheten och berättade om grunderna i havsöringsfisket, innan det var dags för mer skarpt läge.

De ungdomar som ville testa på flugfiske fick först en snabbkurs på torra land av Niklaus Bauer från Vision, medan Thomas Sjöblom från ABU Garcia tog med sig spinnfiskegänget till vattenbrynet. Förutom dessa tre herrar fanns även Andreas Johannesson och Ola Thomsson från Jaktia Visby med och hjälpte till med såväl handfasta råd som utrustning.

Och visst lyckades ungdomarna också få fisk. Alla som fiskat havsöring på kusten vet hur knivigt det kan vara och hur mycket tid man kan behöva lägga ner innan den första fisken biter, men med professionell ledsagning blir vägen avsevärt kortare.
Ett par riktigt fina havsöringar bet över dragen och kunde efter ett par snabba bilder återbördas till sitt bräckta och rätta element.

Projektledare Joakim Lyander sammanfattar:
– Jag tyckte att satsningen blev lyckad och jag upplevde att alla deltagare var väldigt nöjda med dagen. Att två av juniorerna dessutom lyckades fånga sin allra första havsöring, helt på egen hand, var en fantastisk upplevelse att få bevittna. Jag är helt säker på att detta tillfälle gav flera av deltagarna mersmak och att några tog med sig minnen för livet!
Nedan ett bildsvep från dagen.
Nicka Hellenberg

Foto: Nicka Hellenberg och Joakim Lyander

Du kanske även gillar detta