[/caption] " /> Parasit i Mälaren | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Parasit i Mälaren

En gädda med typiskt röda hudsår som nu förekommit i Mälaren. (Foto: Jonas Norrmen)

Sportfiskarna:
Fiskevårdsintresserade sportfiskare ligger bakom upptäckten av en ny parasit hos gäddor i Mälaren. 
De senaste två somrarna har gäddor med hudsår frekvent fångats i stora delar av Mälaren.Den sportfiskare som först slog larm om de sjuka gäddorna var Lars Näsström i Sigtuna. Sommaren 2011 fick han en stor mängd såriga gäddor och kontaktade då Tobias Fränstam på Sportfiskarna Region Mälardalen och Länsfiskekonsulenten Henrik C Andersson.
Tyvärr samlades inga gäddor in för provtagning det året men denna sommar var Sportfiskarnas Tobias Fränstam beredd och la ner ett omfattande arbete för att samla in och leverera sjuka gäddor till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala. Insamlingen och undersökningen bekostades av Länsstyrelsen i Stockholm. En närmare analys av tre gäddor hos  SVA  visade att hudsåren kan ha orsakats av en parasitinfektion.
Parasiten upptäcktes när SVA utökadesin analys till att omfatta inre organ samt djupare ned i gäddornas muskelvävnad.  I samtliga tre fiskar upptäcktes då förändringar och skador i den underliggande muskelvävnaden. Sporbildande parasiter hade bildat cystor som innehöll sporer av släktet Henneguya sp. Parasiten tillhör det flercelliga släktet Myxozoa, som bara kan infektera vattenlevande djur.

─ Det går inte säkert att säga om denna parasit orsakar hudsåren. Men vi kan konstatera att infektionen tycktes vara pågående när fiskarna infångades. Det går därför inte att utesluta att parasiten bidragit till hudsåren. Det är första gången som vi ser en sådan parasitinfektion kopplad till hudsår hos gädda, säger forskningsingenjör Anders Alfjorden vid SVA.
─ Jag vill rikta ett stort tack till alla engagerade gäddfiskare som helt ideellt bidragit till undersökningen. Det här visar vilken viktig roll sportfiskare har som både brukare och vårdare av naturen. Utan Lars Näsström och övriga sportfiskare som bidragit hade parasiten inte blivit upptäckt, kommenterar Tobias Fränstam, fiskevårdsansvarig Region Mälardalen.
I samverkan med Sportfiskarna och Länsstyrelsen i Stockholm planerar SVA att under nästa år göra fler analyser av gäddor. Då kan förhoppningsvis både de bakomliggande orsakerna liksom parasiterna fastställas ned till artnivå.

Fakta:
Parasiter förekommer normalt i måttlig mängd på alla vilda djur, även fiskar. Normalt orsakar de inga större skador. Vid större angrepp kan dock blodbrist och avmagring uppstå, liksom förändrat beteende och försämrad motståndskraft mot andra sjukdomar. Den aktuella infektionen är inte smittsam för till exempel människor. Den här typen av undersökningar på vild fisk är ovanlig.
www.sportfiskarna.se

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Savage Gear söker nu en sportfiskare på heltid i Sverige. Foto: Pressbild
Ännu en proffsfiskare får chansen i Sverige

Här kommer ett arbetstillfälle som bör vara många sportfiskares våta dröm. Det är nämligen Savage Gear som söker en svensk sportfiskare på heltid – alltså ett avlönat proffs.

Företeelsen med heltidsanställda sportfiskare är relativt ovanlig i Norden, och nyligen blev varumärket Westin pionjärer när de anställde Daniel Nilsson för att fiska på heltid.
Nu hakar alltså även Savage Gear på tåget. De ska nämligen förstärka sin marknadsavdelning med en ”innovativ och trendskapande sportfiskare”, som de själva beskriver det.

En ”fiskmagnet”
”Du kommer resa runt i Sverige i jakten på de vildaste fiskarna och fisket du kan tänka dig. Du måste vara en riktig fiskmagnet, gäddor, abborrar och gösar måste älska dig. Men du måste också ha färdigheter i fisket efter predatorer längs våra kuster”, står det i pressmeddelandet.

Den som får jobbet kommer att vara ansvarig för att bygga egna sociala mediekanaler för att inspirera sportfiskare runt om i landet, samt att producera bildmaterial.

Här kan du läsa mer om tjänsten!

Du kanske även gillar detta