Parasit i Mälaren

En gädda med typiskt röda hudsår som nu förekommit i Mälaren. (Foto: Jonas Norrmen)

Sportfiskarna:
Fiskevårdsintresserade sportfiskare ligger bakom upptäckten av en ny parasit hos gäddor i Mälaren. 
De senaste två somrarna har gäddor med hudsår frekvent fångats i stora delar av Mälaren.Den sportfiskare som först slog larm om de sjuka gäddorna var Lars Näsström i Sigtuna. Sommaren 2011 fick han en stor mängd såriga gäddor och kontaktade då Tobias Fränstam på Sportfiskarna Region Mälardalen och Länsfiskekonsulenten Henrik C Andersson.
Tyvärr samlades inga gäddor in för provtagning det året men denna sommar var Sportfiskarnas Tobias Fränstam beredd och la ner ett omfattande arbete för att samla in och leverera sjuka gäddor till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala. Insamlingen och undersökningen bekostades av Länsstyrelsen i Stockholm. En närmare analys av tre gäddor hos  SVA  visade att hudsåren kan ha orsakats av en parasitinfektion.
Parasiten upptäcktes när SVA utökadesin analys till att omfatta inre organ samt djupare ned i gäddornas muskelvävnad.  I samtliga tre fiskar upptäcktes då förändringar och skador i den underliggande muskelvävnaden. Sporbildande parasiter hade bildat cystor som innehöll sporer av släktet Henneguya sp. Parasiten tillhör det flercelliga släktet Myxozoa, som bara kan infektera vattenlevande djur.
─ Det går inte säkert att säga om denna parasit orsakar hudsåren. Men vi kan konstatera att infektionen tycktes vara pågående när fiskarna infångades. Det går därför inte att utesluta att parasiten bidragit till hudsåren. Det är första gången som vi ser en sådan parasitinfektion kopplad till hudsår hos gädda, säger forskningsingenjör Anders Alfjorden vid SVA.
─ Jag vill rikta ett stort tack till alla engagerade gäddfiskare som helt ideellt bidragit till undersökningen. Det här visar vilken viktig roll sportfiskare har som både brukare och vårdare av naturen. Utan Lars Näsström och övriga sportfiskare som bidragit hade parasiten inte blivit upptäckt, kommenterar Tobias Fränstam, fiskevårdsansvarig Region Mälardalen.
I samverkan med Sportfiskarna och Länsstyrelsen i Stockholm planerar SVA att under nästa år göra fler analyser av gäddor. Då kan förhoppningsvis både de bakomliggande orsakerna liksom parasiterna fastställas ned till artnivå.

Fakta:
Parasiter förekommer normalt i måttlig mängd på alla vilda djur, även fiskar. Normalt orsakar de inga större skador. Vid större angrepp kan dock blodbrist och avmagring uppstå, liksom förändrat beteende och försämrad motståndskraft mot andra sjukdomar. Den aktuella infektionen är inte smittsam för till exempel människor. Den här typen av undersökningar på vild fisk är ovanlig.
www.sportfiskarna.se

Annons
AKTUELLT

Snart dags för Västerhavsveckan

Fiska, åka båt, paddla kajak och samla in spännande djur från havet är bara några av de aktiviteter som erbjuds under årets Västerhavsvecka. I år firas 10-årsjubileum och fler orter är någonsin medverkar med roliga, spännande och havsnära aktiviteter.

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...