" /> Påsklovsfiska i Malmö och Lund | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Sportfiskarna satsar på framtidens fiskare.
Påsklovsfiska i Malmö och Lund

Påsklovet närmar sig och Sportfiskarna har laddat upp med spännande barn- och ungdomsaktiviteter i både Malmö och Lund.

Sportfiskarna storsatsar på att väcka ett fiskeintresse hos barn och ungdomar. Knappt har all utlånad utrustning från sportlovet hunnit torka innan nästa lov står vid dörren.

På måndag inleds påsklovet och då blir det vårfiske efter Malmö kanals beryktade abborrar. Programmet startar klockan 10:00 på bryggan vid Slottsträdgården och fisket pågår fram till 15’:00. Samma upplägg erbjuds även på tisdagen.

På onsdag och torsdag är det fiske i Rögle dammar som gäller. Där kommer det att grillas korv och fiskas efter flera olika arter. Tiderna är 10:00-15:00.

Duktiga ungdomsledare kommer att finnas på plats och utrustning finns att låna.

Läs mer om aktiviteterna här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta