helgen hålls den klassiska havsfisketävlingen Pater Noster Cup, PNC, i de artrika vattnen kring Mollösund på västra Orust på västkusten. Förutsättningarna för spännande fångster är god. " /> Pater Noster Cup i helgen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Nicklas Kolbeck med en fin piggvar tagen utanför Orust. Foto: Anders Nicander
Pater Noster Cup i helgen

helgen hålls den klassiska havsfisketävlingen Pater Noster Cup, PNC, i de artrika vattnen kring Mollösund på västra Orust på västkusten. Förutsättningarna för spännande fångster är god.
Tävlingen är en arttävling för båtteam där ett sinnrikt poängsystem gör att en liten – men för arten stor – fisk kan ge lika mycket, eller mer poäng, än en stor fisk.

Blir vindarna för hårda för fiske utomskärs, kan kampen om segern avgöras på knädjupt vatten.

Vattnen kring Orust bjuder både på fint utomskärsfiske med rimliga avstånd till vrak och med de artrika vattnen vid Måseskär i närområdet. En extra tävling i tävlingen där mindre vana havsfiskare har goda möjligheter till seger är tävlingen om största makrill. Den som får den största makrillen belönas med 5000 kronor i kontanter. Vattnen innanför Orust är ju numera känt för sitt fantastiska fiske efter bland annat piggvar, men här fångas många spännande arter. Blir vindarna för hårda för utomskärsfiske, kan kampen om segern avgöras på knädjupt vatten.

Tävlingen är lika mycket en social tillställning som en en sportfisketävling med trevligt umgänge och helgen inleds med en traditionell middag på Wärdshuset Läs mer och anmäl här

Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ta hand om fisken – sök LOVA-bidrag! Foto: Anders Lundin
Dags att vårda fisken – så här söker du pengar!

Intresset för sportfiske växer – och därmed också intresset för fiskbestånden. Vi påminner nu om LOVA-bidraget, som alla föreningar och kommuner kan söka för att skapa bättre förutsättningar för sportfiske.

LOVA är Havs- och vattenmyndighetens satsning som ska gå till lokal vattenvård över hela landet. Har du ett projekt på gång så är det dags att söka pengar nu, eftersom ansökningstiden går ut i slutet av januari.

I flera län finns det många vattenmiljöer som i dag inte uppnår miljökvalitetsnormerna om god ekologisk status, och länsstyrelsen vill nu ha hjälp att sprida budskapet om LOVA.

Det är du som jobbar på kommun eller är medlem i en ideell förening som kan söka bidrag för lokala vattenvårdsprojekt som bidrar till att uppnå god status. Till exempel kan projektet syfta till att åtgärda vandringshinder, återställa flottledsrensade vattendrag eller anlägga lekbottnar för fisk.

Från och med 2018 finns det en ny LOVA-förordning som innebär en förstärkning av arbetet med övergödning. Du kan söka i vissa fall upp till 90 procent i statliga bidrag för åtgärder som minskar övergödningen.

Läs mer om LOVA här!

Du kanske även gillar detta