Som ung var han helt ointresserad av slöjd och hade enligt sig själv tummen mitt i handen. Nu gör Patrik Nilsson knivar som får både fiskare och jägare att tappa andan – och som bara några få hinner köpa innan de sålt slut. " />
Annons
Patriks unika knivar får publiken att tappa andan | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige Anders Lundin
Patrik Nilssons knivar med hoppande laxar och andra naturmotiv har fått stor uppmärksamhet. Foto: Privat
Patriks unika knivar får publiken att tappa andan

Som ung var han helt ointresserad av slöjd och hade enligt sig själv tummen mitt i handen. Nu gör Patrik Nilsson knivar som får både fiskare och jägare att tappa andan – och som bara några få hinner köpa innan de sålt slut.

Kniven i sin helhet.

Det är en ödmjuk men stolt Patrik Nilsson som Fiskejournalen får ett snabbt snack med, i en lucka mellan snickarverkstaden i Jokkmokk och maskinhallen i Gällivare. Han pendlar 20 mil flera dagar i veckan till sitt jobb som maskinförare, men förhoppningsvis kan han snart börja spendera mer tid hemma tillsammans med familjen och verktygen. Det går nämligen bra för hans lilla hobbyverksamhet, eller rättare sagt riktigt bra. Patriks alster med hoppande laxar och andra naturmotiv väcker stor uppmärksamhet och säljer fortare än de hinner produceras.

Kan du kort berätta om bakgrunden till knivarna?

Ett annat verk av Patrik.

– Jag var som sagt helt ointresserad av hantverk, men när det var Jokkmokks vintermarknad så gick jag alltid och beundrade knivar och blad bland stånden. Ett år bestämde jag mig för att testa själv, och fick hjälp av en granne som tillverkade knivar. Så småningom köpte jag egna maskiner och lånade böcker, och efter ett tag började jag experimentera och hitta min egen stil.

Patriks signum har blivit att leka med materialet, och bland annat sätta in färdiga bilder och lokaltillverkade smycken i skaftet.

– Jag använder bland annat äkta silversmycken från Jokkmokks Tenn, och när jag fäller in dem i skaftet med hjälp av en epoxyblandning så blir det ett kristallklart resultat. Just epoxylim ger ofantliga möjligheter att utveckla, knivslöjd kan bli ganska enformigt annars.

Patrik Nilsson i verkstaden.

Just nu håller han på med ett harrmotiv, där det gäller att hitta rätt rödnyans utifrån kundens önskemål.

Nyligen visade han upp en kniv med hoppande lax på en Facebook-sida för laxfiskare, och då blev det högtryck i kommentatorsfältet. Tanken är dock inte att Patrik ska mätta marknaden, utan behålla exklusiviteten.

– Inte alla ska ha råd att köpa en sådan här kniv, och jag vill inte massproducera heller.

Förresten – hinner du fiska något själv mellan varven?

– Jo, det blir lite fiske när tiden finns. Jag är ju uppvuxen i Vuollerim, och där har jag tagit några fina öringar i Lule älv, bland annat en öring på 6,9 kilo som jag fick en guldnål för, berättar Patrik Nilsson innan han återgår till snickarverkstaden.

Ni som vill få tag på honom om veta priser gör det säkrast via Facebook-sidan Laponia Knife Patrik Nilsson.

Läs mer inspiration från norra Sverige:

Fiskedestination letar prickigt guld i Lappland

 

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Johan Andersson fick göra "gitarrgreppet" för att kunna släppa tillbaka den hala drömgäddan. Foto: Privat
Sann fiskelycka när Johan fick drömgäddan efter 40 år

Det är långtifrån någon svensk rekordgädda – men när det kommer till fiskeglädje så håller detta absolut toppklass. Johan Andersson är garanterat en av höstens lyckligaste fångstmän med sin praktfisk på 129 centimeter.

Johan Andersson har fiskat sedan barnsben och det dröjde alltså 40 år innan han äntligen fick gäddan som han drömt om. Hela äventyret gick i mål sedan han och brodern Jimmy gjort en riktad gäddutflykt på en sjö i Skåne.
– Jag sa till min bror redan på morgonen lite skämtsamt: I dag tar jag inte den lätta UL-utrustningen som man får småfisk med, utan i dag satsar jag på en stor gädda, berättar Johan för Fiskejournalen.

Klockan 10 hade bröderna betat av ett par djupbranter, men varken fått något hugg eller sett någon aktivitet, så de flyttade sig till ett ställe där de tidigare fått mindre gäddor.
–  Jag kastade ut cirka 30 meter och det dröjde bara 3–5 sekunder innan det blev pang och tvärstopp. Kände direkt att det var en större fisk. Jag drillar in cirka 10 meter och det var väldigt segt. Halvvägs inne gjorde gäddan ett rus på 5 meter, slirbromsen på rullen var hård och jag höll emot för att styra henne mot oss. Hon närmade sig båten och jag såg henne för första gången och utbrast: ”j…a vad stor den är”.

KROSSADE TIDIGARE REKORDET

Jimmy lyckades så småningom håva fisken, som knappt fick plats trots att det var en stor modell. De tog fram vågen och den visade 13,5 kilo, fördelat på 129 centimeter.

– Jag kunde inte fatta att det var sant. Det var personligt rekord med råge. Jag försöker lyfta upp fisken så skonsamt som det gick för släppa tillbaka den, men den var så hal att den hamnade i ”gitarrgreppet” innan vi lyckades få henne i vattnet. Den återhämtade sig efter en stund och gjorde en stor viftning på stjärten innan den svävade iväg genom vattnet som en dröm, säger Johan som såklart vill tacka brorsan för assistansen.

Tack för storyn och grattis till din drömfisk, säger vi på Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta