Pausa dig till storabborren!

Illex Scissor Comb är ett rörligt och doftande ”creature bait” som med fördel kan fiskas långsamt.

När fisket går trögt och inga beten tycks funka kan det vara tempot som felar. Abborrproffset Thomas Engert upplever ofta att den stora abborrens aptit väcks av långsam intagning och långa pauser.

Thomas känns igen från succéserien Perch Pro, där han tillsamman med Frédéric Jullian tävlar för Team Gunki. Det tyskfranska teamet har under säsongens fyra avsnitt fångat 284 abborrar, vilket är det näst högsta antalet i hela tävlingen. I det senaste numret av Fiskejournalen har vi bett alla deltagare att berätta om sina favoritbeten och hur de ska fiskas. För Thomas del kommer svaret blixtsnabbt: Scissor Comb från Illex!  – Det betet levererar alltid! Det är ett väldigt intensivt och livligt bete som med minsta rörelse via spö eller rulle får de små benen att röra sig. Abborrar över hela Europa har visat sig älska det. Dessutom är det ju utrustat med doft och smak som gör att abborren håller fast i det lite längre, vilket ger mig tid att förlänga mothugget. Sådant kan vara extremt viktigt, berättar Thomas.

…doft och smak gör att abborren håller fast i det lite längre, vilket ger mig tid att förlänga mothugget. Sådant kan vara extremt viktigt

Thomas Engert

Just Scissor Combs extrema rörlighet är något Thomas gärna utnyttjar vid hemtagningen. På frågan om hans specialteknik belyser han vikten av att låta betet göra jobbet.  – Fiska långsamt, långsamt, långsamt. Ett dropshot- tackel med kroken nära sänket, där man bara försiktigt skakar tacklet, följt av en lång 
paus, kan ge resultat när inget annat gör det. Fiskar jag 
med jiggskalle lyfter 
jag det bara 10-30 centimeter från bottnen,
 alltid med kontrollerad 
lina, innan jag låter det sjunka igen. Ibland får den studsa mot botten, med 20-30 sekunders mellanrum. Speciellt stora och sluga abborrar sväljer gärna jiggen efter en längre paus. Du måste känna noga och reagera på minsta lilla knäpp, som ett “tick-tick” i din lina när abborren attackerar betet, tipsar Thomas.

Speciellt stora och sluga abborrar sväljer gärna jiggen efter en längre paus

Betets färg och storlek kan varieras, och här har Thomas en tydlig uppfattning om vad som fungerar bäst i olika situationer. Dessvärre får den delen av intervjun inte plats här, men kan läsas i senaste numret av Fiskejournalen. Där finns även de nio andra Perch Pro-deltagarnas tips om hur man fångar fler och större abborrar.

Missa inte tävlingens upplösning som inleds i kväll kl. 20 på KanalGratis Youtubekanal, och avslutas tillsammans med alla deltagare ombord på Fiskekryssningen  4-5 februari. Säsongens två sista avsnitt skiljer sig från de fyra föregående genom att deltagarna inte längre får löpande information om hur det går för de andra teamen. Det försvårar taktiken för fiskarna, som får gissa sig till om de ska satsa på stora eller många fiskar i kampen om de sista viktiga poängen!

Hans Hällman

Publicerad: 29 January 2017
Av: Hans Hällman

Intressanta fiskeprylar från vår butik: