”Pellejönsar” säger Älvräddarnas Christer Borg

Christer Borg (tv) och Älvräddarna menar att Kjell Jansson och Svensk Energi använder falska argument i debatten om vattenverksamhetsdirektivet.

Christer Borg (tv) Älvräddarna menar att Kjell Jansson (th) och Svensk Energi använder falska argument i debatten om vattenverksamhetsdirektivet.

SVT Mittnytt har gjort en intervju med Christer Borg med anledning av att Svensk Energi påstår att 50 procent av den svenska vattenkraften kan hotas med ny lagstiftning. ”Oseriöst” menar Borg, ordförande i Älvräddarna.
Christer Borg förlorade tålamodet rejält när SVT:s reporter Tomas Tiberg ringde för att få en kommentar kring Svensk Energis pressmeddelande om ny lagstiftning för vattenkraften. Ett delbetänkande lämnades av en utredning 1 oktober, på begäran av regeringen som tillsatt utredningen.
– Normalt sätt ska man inte säga sådana saker som ”pellejönsar” om personer och organisationer som har motsatta åsikter. Men i det här fallet står jag för uttalandet, eftersom det är totalt oseriöst att påstå att vi riskerar 50 procent av den svenska vattenkraften. Faktiskt helt häpnadsväckande att de tror att någon ska gå på den retoriska smörjan, säger Borg.
Älvräddarna och dess ordförande Christer Borg, som deltar i många domstolsprocesser, menar att det förmodligen är större risk att en ny lagstiftning inte leder till de förändringar som så väl behövs. Praxis i mark- och miljödomstolarna visar att domstolen allt som oftast ställer sig på sökandes sida och tillåter närmast vad som helst. Trots det menar Borg och Älvräddarna att förslaget om ny lagstiftning är ett stort steg i rätt riktning.
– Det kommer att ta många år innan alla kraftverk nyprövats och vi får givetvis delta i så många förhandlingar vi orkar med, så att ny praxis bildas i domstolarna, menar han.
Älvräddarna säger sig vilja ha en öppen och konstruktiv samtalsanda mellan myndigheter, organisationer och forskare. Samtidigt menar de att positionerna är låsta i onödan.
– Debattinlägg av den typen som Svensk Energi nu levererat för inte utvecklingen framåt. Tvärtom innebär sådan här pajkastning med falska argument att förvirringen kring de viktiga frågorna om förnybar energi, biologisk mångfald och Sveriges energisystem ökar.
Borg resonerar om det kanske rent av är bra att Svensk Energi skriver som de gör, eftersom ingen kan ta dem på allvar.
– Deras omvärldsanalys och värdering av sin egen trovärdighet ligger på en absolut nollpunkt. Tror Svensk Energi att riksdagens ledamöter är tappade bakom en vagn? Risken de tar är att de retar upp ledamöterna.
Här kan ni läsa och höra hela inlägget på SVT Mittnytt.
Morgan Fihn

Du har väl inte missat chansen att påverka våra makthavare om ny lagstiftning för vattenkraften? KLICKA HÄR!

 

Annons
AKTUELLT

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...