Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Perax-Johan spurtar

Med två fina isgäddor precis i slutet av tävlingsåret svingade sig Johan Löfström upp på sjunde plats i Meterligan. Därmed kom två av team Perax medlemmar på tio-i-topp-listan.
Johan, som bor i Leksand, har verkligen haft en maffig säsong. Klicka dej till Meterligan och kolla hans ”record” som bland annat innehåller årets längsta hundraklubbare, en best på 129 centimeter.
När isen la sig på de stora Dalasjöarna var Johan på plats och kunde hämta hem två 100-klubbare. Den ena från Insjön, en gädda på 103 centimeter. På annandag jul avslutade han tävlingsåret med en 101-centimetare från Siljan, en riktigt fin gädda med vikten 7,4 kilo.

Tack vare dessa båda gäddor gick Johan upp på sjundeplatsen i Meterligan. Före sig i listan har han bland annat teamkompisen Daniel Ström, medan den tredje lagmedlemmen, Jon Persson i år hamnat utanför tio-i-topp. Men han har lovat att komma igen…
Svenne Andersson

Johan Löfström avslutade tävlingsåret i 100-klubben med den här fina gäddan från Siljan.


Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta