Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Fiskejournalen
pH-chock dödade Mörrumsfisk

Det var, med största sannolikhet, en pH-chock som dödade fisken i Mörrumsån, nedströms Fridafors. Tusentals lax- och öringyngel kan ha fått sätta livet till.
Det var i förra veckan som massor av döda och döende fiskar upptäcktes i ån, strax nedströms de betongarbeten som Öresundskraft just nu genomför vid kraftverket i Fridafors.
Det är, med största sannolikhet, gjutningsarbetet som bär skulden. Mätningar på plats har visat att pH-värden tidvis varit över 10 nedanför kraftverket och det är tillräckligt för att slå ut allt liv. Döda fiskar har flutit med strömmen mer än en mil nedströms.
– Det som hänt är mycket beklagligt. De områden som drabbats tillhör våra bästa uppväxtområden med en täthet av mer än en havsöring per kvadratmeter, säger chefen för Kronolaxfisket, Percy Assarsson.
Händelsen är polisanmäld och miljöåklagare Ingvar Wennersten har börjat titta på fallet.
Svenne Andersson

Både yngel och vuxna fiskar drabbades av den plötsliga höjningen av pH-värdet i Mörrumsån. (Foto: Kronolaxfisket)

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Denna hittades uppspolad på land. Men vad är det för art, undrar fotografen Håkan Wallin.
Har du koll på denna krokodil-liknande art?

Det dyker upp allt fler udda fiskarter i Sverige, både önskade och oönskade. En av dem som skickat in en bildfråga är Håkan Wallin, som hittade denna art uppsköljd bland tången på Västkusten.

Senast i onsdags berättade vi om SLU:s sensationella fynd i Nordsjön, nämligen en kortnosad sjöhäst. En slutsats är att både den och andra arter lockas hit i takt med förändrat klimat.
Någon sjöhäst är inte arten på bilden ovan, även om det finns vissa likheter.
Håkan Wallin beskriver sitt fynd som 30–40 centimeter långt, och som synes har den ett säreget utseende med krokodil-liknande huvud.

Om du inte redan kommit fram till svaret på egen hand så kommer det här: Större kantnål. Detta enligt Sportfiskarnas experter Markus Lundgren och Hans Lindqwist.

Faktum är att arten är ganska vanlig på västkusten, men att den inte tillhör vardagsfångsterna vid sportfiske. Fiskejournalen skrev senast om Större kantnål i samband med ungdomstävlingen Artjakten 2019, där vinnaren Gustav Yxell fångade ett exemplar av denna art.
Tipset är att använda mycket små krokar.

Enligt SLU:s Artfakta uppehåller den sig gärna vid vegetationsrika klipp- eller sandbottnar, gärna med alger och bandtång. Den kan också påträffas i flodmynningarnas bräckta vatten. Födan utgörs av fiskyngel och små, ryggradslösa djur.

Du kanske även gillar detta