Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Pigghaj – detta gäller!

Det tycks som om det i år igen finns en del piggaj i kustnära vatten. Arten är starkt hotad och det gäller speciella restriktioner för fiske.
Förra året kom en massiv invasion av pigghaj på Västkusten. Trots att arten håller på att försvinna fanns det ovanligt stora och ovanligt många pigghajar. Numera är yrkesfisket efter pigghaj stoppat och som sportfiskare gäller att man får behålla en pigghaj på under 100 centimeter per person och dygn.
Pigghajen föder levande ungar och många av de fiskar som fångas är honor med ungar i magen. Debatten har därför gått hård om det är etiskt riktig att fiska pigghaj överhuvudtaget, särskilt nu när beståndet är hårt trängt. Får du en pigghaj så försök att lossa den från kroken med en tång utan att lyfta den ur vattnet.
Anders Nicander

Pigghajen tar gärna på agn som var avsett för andra arter. (Foto: Anders Nicander)

Pigghajen tar gärna på agn som var avsett för andra arter. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta