Pilotprojekt för vandringsvägar

Mackmyra i Gavleån hyser ett av åns sju kraftverk på en sträcka av 30 km. Det innebär i snitt ett stopp var fjärde kilometer.

Ny teknik för vandringsvägar ska testas i Gavleån och Testeboån. Över sju miljoner är avsatt till projektet som ska vara klart 2013.
Gavleån och Testeboån har många kraftverk längs vägen och fiskarna där har det inte lätt. Nu ska man undersöka fiskarnas behov av vandring för att kunna fortplanta sig. Undersökningarna gäller alla sorters fiskar, inte bara de långvandrande fiskarna som lax och öring. Dessutom kommer man att testa olika nya tekniska lösningar för att skapa möjligheter för vandring.
I projektet, som har en budget på 7,2 miljoner kronor ingår Länsstyrelsen Gävleborg samt flera universitet. Kraftverksägarna Gävle Energi och Nilssons kraft, aktörer som tidigare inte gjort sig kända för att värna fiskens intressen och som äger merparten av kraftverken, är också medfinansiärer i detta projekt. De stora pengarna kommer dock från Miljöfonden.
Konkreta tekniska lösningar
Kalle Gullberg är länsfiskekonsulent i Gävleborg. Han menar att det är viktigt att utreda exakt var fisken står och stampar, så att vandringsvägarna byggs där de behövs:
– Det här projektet har ett värde som pilotprojekt även för andra åar som har en likande situation. Den senaste tekniken, som fingaller framför turbiner, fingaller över strömfåror och sluttande galler som fisken kan ta sig upp på skall provas i olika situationer i åarna.
– Det är ett mycket intressant projekt på många sätt, säger Martin Falklind, chefredaktör på Fiskejournalen. Han har tidigare kritiserat både Gävle energi och Nilssons kraft för att vara miljöbovar.
– Vissa kraftbolag börjar sakta gå i rätt riktning. Vi kommer dock hålla ett vakande öga på både Gävle energi och Nilssons Kraft så att detta inte enbart handlar om ”green washing”, alltså att de är använder detta projekt för att på utåt låtsas som att de värnar naturen, men sedan fortsätter som vanligt i det stora hela.
Källa: Arbetarbladet
Här hittar du fler notiser om Gavleån.
Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...