Isarna håller inte för SM-tävlingarna i Dalarna. (Foto: Creative Common/wolfpix Attribution 2.0 Generic) Isarna håller inte för SM-tävlingarna i Dalarna. (Foto: Creative Common/wolfpix Attribution 2.0 Generic)[/caption] " /> Pimpel-SM inställt | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Pimpel-SM inställt
Isarna håller inte för SM-tävlingarna i Dalarna. (Foto: Creative Common/wolfpix Attribution 2.0 Generic)

Isarna håller inte för SM-tävlingarna i Dalarna. (Foto: Creative Common/wolfpix Attribution 2.0 Generic)

SM i pimpel 2014 som skulle genomföras på Runn och Ösjön i Dalarna 22-23 februari måste tyvärr ställas in med anledning av allt för osäkra isar.
Eftersom säkerheten för de tävlande inte kan garanteras har arrangörerna tyvärr varit tvungna att fatta detta trista men ur ett säkerhetsperspektiv kloka beslut.
Alla de kvalificerade till SM 2014 får dock möjligheten att tävla om SM-titeln. SM 2014 planeras istället att genomföras nästa vinter. Nytt datum för SM-tävlingarna meddelas senare.
För de som inte har möjlighet att tävla i de uppskjutna tävlingarna kommer startavgifterna att betalas tillbaka och ersättare från distrikten sättas in enligt DM-kvallistan från 2013.
Mer information finns på www.pimpelsm2014.se

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En massa fisk kan det bli vid massafabriker, om projektet faller väl ut. Foto: Rigel
Svenskt pilotprojekt: Massa fisk vid massafabriker?

Allt fler aktörer verkar anse att framtidens fiskodlingar ska bedrivas på land. Nu presenteras ett nytt koncept, där fiskodlingar ska utnyttja spillvärme från massabruk.

Det är företaget Big Akwa i Härnösand och dess ägare Hugo Wikström som meddelar att han satsar på ett pilotprojekt under 2021.
Tanken är att utnyttja spillvärmen från massabruk till att temperera vattnet i en närliggande, landbaserad fiskodling. Samtidigt kan det näringsrika vattnet från fisktankarna gå tillbaka till massabrukets bioreningsdammar, där det blir till föda för de mikroorganismer som används för att rena bioslam från produktionen. Dessutom renas vattnet och man undviker den skadliga effekt som konventionella fiskodlingar kan medföra på miljön, enligt beskrivningen av projektet.
– Mänskligheten står inför stora utmaningar vad gäller livsmedelsförsörjningen, och jag vill vara med och bidra till att den kan lösas på ett bra och effektivt sätt, säger Hugo Wikström i ett pressmeddelande.

Samarbetar med SCA
Dialog förs med SCA, och nu pågår aktiviteter för att hitta möjliga platser för ett pilotprojekt.
– Att odla fisk i anslutning till massabruk kan både ge näring till bioreningen och bli ett användningsområde för lågvärdig restvärme, som inte går att nyttja på så många andra sätt. Det är utmanande att i anslutning till ett massabruk hitta en lämplig plats för det utrymme som en fiskodling kräver, men faller bitarna på plats så skulle en intressant symbios kunna uppstå mellan Big Akwa och SCA, säger SCA:s innovationschef Magnus Viström i pressmeddelandet.

Du kanske även gillar detta