[/caption] " /> Pirayasläkting i Öresund | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Pirayasläkting i Öresund

Pacuen äter nötter med stor aptit. (Foto: Köpenhamns universitet)

Här är fisken som gillar fallfrukt, nötter – och testiklar. En släkting till pirayan har upptäckts i Öresund och nu avråder danska forskare manliga badare att hoppa i utan badbyxorna.
– Det är första gången arten fångas till havs i Europa, säger Peter Rask Møller, fiskexpert på Statens Naturhistoriske Museum på Köpenhamns universitet i ett pressmeddelande.
Fisken fångades under helgen i en ålfälla i Öresund. Den 20 centimeter långa fisken misstogs först för en piraya, men Statens Naturhistoriske Museum kunde konstatera att det var en Pacu – en snällare släkting till pirayan.

Arten har visserligen långa, vassa tänder men kosten är övervägande vegetariskt. Med sina grova och vassa tänder kan pacun krossa nötter och frukt. Men det finns även fall från Papua Nya Guinea där fisken misstagit manliga simmares privata delar för att vara just nötter.
– Behåll badbyxorna på om du ska bada i Öresund dessa dagar – det kanske finns fler där ute, säger Peter Rask Møller vid Köpenhamns universitet.
Det är ännu oklart hur fisken, som vanligtvis lever kring Amazonasfloden, tagit sig till Öresund och om det finns fler i vattnet.
– Det är möjligt att någon har tömt sitt akvarie i närheten så här innan semestern och att pacuen fortsatt ut i Östersjön.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta