Pirayasläkting i Öresund

Pacuen äter nötter med stor aptit. (Foto: Köpenhamns universitet)

Här är fisken som gillar fallfrukt, nötter – och testiklar. En släkting till pirayan har upptäckts i Öresund och nu avråder danska forskare manliga badare att hoppa i utan badbyxorna.
– Det är första gången arten fångas till havs i Europa, säger Peter Rask Møller, fiskexpert på Statens Naturhistoriske Museum på Köpenhamns universitet i ett pressmeddelande.
Fisken fångades under helgen i en ålfälla i Öresund. Den 20 centimeter långa fisken misstogs först för en piraya, men Statens Naturhistoriske Museum kunde konstatera att det var en Pacu – en snällare släkting till pirayan.
Arten har visserligen långa, vassa tänder men kosten är övervägande vegetariskt. Med sina grova och vassa tänder kan pacun krossa nötter och frukt. Men det finns även fall från Papua Nya Guinea där fisken misstagit manliga simmares privata delar för att vara just nötter.
– Behåll badbyxorna på om du ska bada i Öresund dessa dagar – det kanske finns fler där ute, säger Peter Rask Møller vid Köpenhamns universitet.
Det är ännu oklart hur fisken, som vanligtvis lever kring Amazonasfloden, tagit sig till Öresund och om det finns fler i vattnet.
– Det är möjligt att någon har tömt sitt akvarie i närheten så här innan semestern och att pacuen fortsatt ut i Östersjön.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...