Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Piteälven uppmärksammas i SVT

Pieskehaure - Pite älvs källflöden som nu hotas av vattenkraftsreglering. (foto: Tina Wiklund)

För två veckor sedan startade Älvräddarna och Fiskejournalen en brevkampanj för att rädda Piteälven. Nu har även SVT uppmärksammat hotet mot älven.
Både Rapport och Nordnytt uppmärksammade under gårdagens sändningar hotet mot Piteälven. Så här säger Simon Andersen, projektledare på Lappland Kraftverk, till SVT.
– Vi ska bevisa att vi att vi inte kommer att störa naturen på ett sätt som är skadligt, och dessutom ska vi tillföra förbättringar i den miljön som vi jobbar och med det vattnet som vi tar bort.
Ett påstående som haltar rejält enligt Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind.
– Simon Andersen far tyvärr med osanning. Exakt den här typen av lögner har vattenkraftindustrin använt sig av i alla år. Hittills har nämligen inte industrin lyckats uppföra ett enda vattenkraftbygge som har varit oskadlig för miljön, och än mindre förbättrat den.
Älvräddarnas samorganisation ställer sig också frågande till riktigheten i de uppgifter som Lappland Kraftverk lämnar.
– Att tro att en reglering på tre meter inte ska påverka miljön är antingen ett tecken på ren dumhet eller så är det vanlig vattenrallarretorik. Det vore en katastrof om det här bygget förverkligas, säger Christer Borg.
Här kan du se inslaget på SVT Play.
Här kan du skicka ett protestbrev till regeringen.
Morgan Fihn

Version:1.0 StartHTML:0000000149 EndHTML:0000000581 StartFragment:0000000199 EndFragment:0000000547 StartSelection:0000000199 EndSelection:0000000547 – Att tro att en reglering på 3 meter inte ska påverka miljön är antingen ett tecken på ren dumhet eller så är det vanlig vattenrallarretorik. Det vore en katastrof om det här bygget förverkligas, säger Christer Borg.
Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta