Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Morgan Fihn
Piteälven uppmärksammas i SVT

Pieskehaure - Pite älvs källflöden som nu hotas av vattenkraftsreglering. (foto: Tina Wiklund)

För två veckor sedan startade Älvräddarna och Fiskejournalen en brevkampanj för att rädda Piteälven. Nu har även SVT uppmärksammat hotet mot älven.
Både Rapport och Nordnytt uppmärksammade under gårdagens sändningar hotet mot Piteälven. Så här säger Simon Andersen, projektledare på Lappland Kraftverk, till SVT.
– Vi ska bevisa att vi att vi inte kommer att störa naturen på ett sätt som är skadligt, och dessutom ska vi tillföra förbättringar i den miljön som vi jobbar och med det vattnet som vi tar bort.
Ett påstående som haltar rejält enligt Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind.
– Simon Andersen far tyvärr med osanning. Exakt den här typen av lögner har vattenkraftindustrin använt sig av i alla år. Hittills har nämligen inte industrin lyckats uppföra ett enda vattenkraftbygge som har varit oskadlig för miljön, och än mindre förbättrat den.
Älvräddarnas samorganisation ställer sig också frågande till riktigheten i de uppgifter som Lappland Kraftverk lämnar.
– Att tro att en reglering på tre meter inte ska påverka miljön är antingen ett tecken på ren dumhet eller så är det vanlig vattenrallarretorik. Det vore en katastrof om det här bygget förverkligas, säger Christer Borg.
Här kan du se inslaget på SVT Play.
Här kan du skicka ett protestbrev till regeringen.
Morgan Fihn

Version:1.0 StartHTML:0000000149 EndHTML:0000000581 StartFragment:0000000199 EndFragment:0000000547 StartSelection:0000000199 EndSelection:0000000547 – Att tro att en reglering på 3 meter inte ska påverka miljön är antingen ett tecken på ren dumhet eller så är det vanlig vattenrallarretorik. Det vore en katastrof om det här bygget förverkligas, säger Christer Borg.
Relaterad nyhet från din region
Du kanske även gillar detta