Annons
Planer om fiskeförbud i naturreservat rör upp känslor | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Holm
Fiskeförbud ingår i planerna för ett nytt naturreservat söder om Hudiksvall. Foto: Getty Images
Planer om fiskeförbud i naturreservat rör upp känslor

Söder om Hudiksvall vill länsstyrelsen i Gävleborg skapa Bottniska vikens största fiskefria, marina naturreservat. Nu bemöts planerna med kritik.

Det är utanför Långvind länsstyrelsen i Gävleborg vill göra ett 1 265 hektar stort naturreservat längs kusten. I förslaget beskrivs området ha höga marina naturvärden med miljöer som har stor betydelse som lek- och uppväxtområde för olika fiskarter. Det är också anledningen till att länsstyrelsen föreslår att att fiske ska förbjudas, och området skulle i sådana fall bli det första fiskefria området i Bottniska viken.

– Förhoppningen är att det under åren som kommer blir både fler och större rovfiskar i området, och att fiskvandring bidrar till ett starkare fiskbestånd även utanför naturreservatets gränser, skriver länsstyrelsen.

Nu riktas kritik mot förslaget. I ett klipp som SVT publicerat säger Jörgen Bengtsson, ordförande för Långvinds byaråd, att en del av föreskrifterna är onödigt strikta:

– Fritidsfisket är viktigt för Långvinds största fritidshusområde, det måste man kunna ha utan att det innebär problem, säger han och påpekar att man kan kombinera det här på ett bättre sätt.

Fram till sista augusti finns möjlighet att tycka till om förslaget.

Relaterad nyhet från din region
54 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Äntligen fick Petter Eriksson hålla i drömgösen över 10 kilo. Foto: Privat
Petters perfekta dag – fick dubbla drömgösar

Det rapporteras in flera storfiskar nu, trots att säsongen är inne i elfte timmen. Någon som hade bestämt sig för att köra ända in i kaklet var Petter Eriksson, och denna vecka kom äntligen utdelningen.

Storgös nummer 2.

Petter har jagat drömgösen under många år, och när det äntligen lossnade så blev det rena rama ketchupeffekten, alltså att allt kom på en och samma gång.
Så här berättar han om ett synnerligen lyckat fiskafänge:
– Jag fick faktiskt två drömgösar och personligt rekord två gånger på samma dag. Helt galet. Först en fisk på 9 830 gram och 94 centimeter. Jag var överlycklig med det, men det stannade inte där, konstaterar Petter.

För göskarriärens crescendo väntade bara runt hörnet – nämligen en fisk på hela 10 250 gram och 95 centimeter. Snacka om jackpot.

– Efter att ha lagt så många timmar, många mil och dåliga pass, så känns det fantastiskt att äntligen få landa målfisken som varit drivkraften i många år, rapporterar en överlycklig fångstman.
Grattis till en tidig julklapp, säger vi på Fiskejournalen.

 

Du kanske även gillar detta