Förslaget att inrätta nya fredningsområden för att skydda gäddorna i Blekinge är utmärkt, däremot bör fredningen börja gälla redan 1 december. Det anser Sportfiskarna. " /> Plaskfisket: Sportfiskarna vill freda gäddor redan i december | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Blekinges gäddor ska skyddas redan från 1 december, anser Sportfiskarna. Foto: Ur filmen "Pike – protect them right".
Plaskfisket: Sportfiskarna vill freda gäddor redan i december

Förslaget att inrätta nya fredningsområden för att skydda gäddorna i Blekinge är utmärkt, däremot bör fredningen börja gälla redan 1 december. Det anser Sportfiskarna.

Fiskejournalen har nyligen skrivit om Havs- och vattenmyndighetens förslag på nya fredningsområden i Blekinge skärgård, där ett hårt kritiserat ”plaskfiske” efter gädda bedrivs idag. Kortfattat handlar det om tio nya fredningsområden mellan 1 januari –31 maj, ytterligare ett område med förbud 15 september–31 maj, samt att fredningstiden i sju befintliga fredningsområden förlängs till 31 maj.

Sportfiskarna har nu gett sin syn på förslaget, och de vill gå ännu längre för att skydda gäddorna.

– Med tanke på det markant ökade fisketrycket i anslutning till gäddans reproduktionsområden är det mycket viktigt att de nya fredningsområdena börjar gälla så snart som möjligt. Sen ser Sportfiskarna även ett behov av att utöka fredningstiden i föreslagna nya fredningsområden till att börja redan 1 december, säger Anders Karlsson, chef Sportfiskarna Region Syd.

De anser också att det behövs en utökad uppföljning av gäddans beståndsutveckling där man även väger in påverkan från säl och skarv. Läs mer om Sportfiskarnas remissvar här!

Läs även om detta projekt:

https://www.fiskejournalen.se/sa-ska-vanerns-gaddor-skyddas-aven-tavlingar-ses-over/

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta