Det mesta skräpet i havet och andra vatten är plast. Nu kan tillverkare av fiskeredskap som innehåller plast få skärpta krav på sig – allt med syftet att få friskare vattenmiljöer." /> Plasten i fiskeprylar kan bli tillverkarnas ansvar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 månader sedan Sverige Anders Lundin
Flera kvoterade vatten kommer att beröras av Girjas-domen, men nu har Gällivarekortet släppts igen. Foto: Anders Lundin
Plasten i fiskeprylar kan bli tillverkarnas ansvar

Det mesta skräpet i havet och andra vatten är plast. Nu kan tillverkare av fiskeredskap som innehåller plast få skärpta krav på sig – allt med syftet att få friskare vattenmiljöer.

Det var 2019 som Havs- och vattenmyndigheten fick regeringsuppdraget att utreda och lämna de författningsförslag som krävs för att genomföra krav på producentansvar för fiskeredskap.

Ett förslag kring regler ligger nu hos regeringen, och i slutet av 2024 kan ett producentansvar för tillverkare av fiskeredskap som innehåller plast bli verklighet. Tanken är alltså att det ska minska risken att fiskeredskap som innehåller plast, inverkar negativt på miljön, särskilt vattenmiljön, och människors hälsa.

Tillverkarna kan få stå för kostnaderna för insamling, transport och behandling av uttjänta fiskeredskap, och varje år ska de rapportera hur mycket fiskeredskap som släppts ut på marknaden och hur mycket uttjänta fiskeredskap som samlats in.

– Förslaget ska också främja övergången till en cirkulär ekonomi med innovativa och hållbara affärsmodeller, produkter och material, säger Lisa Bredahl Nerdal, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Läs glädjande nyheter om sportfisket:

Färre nätläggare – då blev det öringboom längs kusten

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Holm
Fisket skedde vid ett regnbågsvatten i Hubo-Långsjön, i Hofors kommun.
Lättnad efter ny dom i fiskekortsmål

Domen som många i fiskesverige väntat på har kommit. Det handlar om den omtalade fiskekortsdomen där två personer friades från olovligt fiske efter att tingsrätten ansett att fiskekort inte är personliga. Nu döms de två männen i hovrätten.

Det blir alltså en helomvändning i hovrätten i det omtalade målet som Fiskejournalen rapporterat om tidigare. De två åtalade männen döms nu till dryga dagsböter och skadestånd för olovligt fiske.
När Fiskejournalen pratar med Urban Henriksen i Hubo-Långsjön, området där händelsen inträffade, så är han lättad och lite överraskad.
– Jag hade faktiskt inte hoppats på att vi skulle få rätt och att det skulle gå vägen för oss, men det gjorde det ändå. Rättvisa har skipats.

Domen har fått mycket uppmärksamhet och väckt stor oro hos många aktörer som upplåter fiske, men Urban har inte hunnit ägna så mycket tankeverksamhet åt det specifika fallet.
– Nej, jag sitter faktiskt med 40-talet ärenden om olovligt fiske bara från förra året, men det är klart att det är skönt att det gick vägen både för oss och för resten av fiskesverige, säger han till Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta