Plast i havet[/caption] " /> Plasten som dödar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Plasten som dödar
Plast i havet

Ofta behöver man inte gå många meter längs en havsstrand innan man stöter på plastavfall. (Foto: Morgan Fihn)

Produkter av plast, eller som innehåller plast, är en stor del av vår vardag. Dessvärre innebär det också att oerhörda mängder plastavfall hamnar på fel ställen, med förödande konsekvenser.
Kanske har du sett filmer och bilder på de enorma ”öar” av plast som guppar runt i våra världshav. Saker vi dumpar eller tappar hamnar i haven. Mycket av allt bråte förs med strömmar och vindar till stora virvlar där de växer till ofantliga proportioner. Redan i dag finns det fem sådana mastodontiska plastvirvlar – två i Stilla havet, två i Atlanten och en i Indiska oceanen. Det finns också mindre plastvirvlar i Nordsjön, Skagerrak, Medelhavet och Östersjön. Ny forskning visar nu att även Arktis känsliga miljö kommer att få en stor plastvirvel inom 50 år. Problemet växer för varje dag.
En viktig detalj är att de stora plastvirvlarna till stor del består av väldigt små plastpartiklar. Mikroplastartiklar finns ibland annat schampo, tandkräm och smink! Reningsverken klarar inte att ta hand om allt som spolas ner i avloppet.

Dessa små partiklar suger också åt sig miljögifter och äts upp av fiskar, fåglar eller andra djur. Gifterna lagras i djurens fettvävnad och åker vidare i näringskedjan. Högst upp finns ofta däggdjur, som människan.
Ett mycket skrämmande resultat är det som händer med albatrosserna på Midway atoll, en avlägsen ö i Stilla havet. De vuxna fåglarna tar fel på bråte och ätbart och matar sina ungar till döds med skräp som människor kastat långt därifrån. Det är en sorglig, men viktig historia att ta del av.
Se filmens trailer och läs mer på www.midwayfilm.com
Mycket läsvärt och tips om vad vi kan göra åt plastproblemet finns på www.plastriot.se
Nicka Hellenberg

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Enligt guiden Philip Augustsson har det skånska silvret varit segt hittills. Foto: Privat
Seg start på öringfisket i syd – men ge inte upp!

Det vore en överdrift om vi skrev att havsöringsfisket på sydkusten fått en flygande start. Tvärtom kommer det rapporter om att öringen varit ovanligt svårflirtad denna säsongsinledning.

En av dem som kan vittna om det sega fisket är skånske guiden Philip Augustsson, som tror att öringen inte börjat leta sig in mot land ännu.
– Fisket har varit riktigt svårt och trögt hittills. Dåliga vindar, låg temperatur och hög salthalt har ställt till det. Förmodligen är mycket fisk längre ut där de har varmare vatten tack vare strömmarna, berättar Philip Augustsson för Fiskejournalen.

Han tror att det finns en del fisk i mynningar, på grund av högre sötvattenhalt.

– Jag fiskar dock personligen inte i de tillåtna mynningarna, eftersom jag inte vill bidra till att störa öringen i en miljö där de söker skydd och är lättåtkomliga.

Frågan är då vilka knep han kan bjuda på, för dem som längtar efter ett hugg?
– Fluga som imiterar räka eller spigg är alltid säkra kort. Spinnbeten i olika storlekar fungerar året om, och små beten är oftast säkra kort om man vill fånga fisk.
Philip säger att man ändå inte ska vara rädd för att köra stora beten tidigt på säsongen, fast det är kallt i vattnet.
– Då erbjuder man ett skrovmål som havsöringen inte hittar allt för ofta denna årstiden, och tendensen är att man då fångar stor fisk, tipsar Philip Augustsson.

Du kanske även gillar detta