Plasten som dödar

Plast i havet

Ofta behöver man inte gå många meter längs en havsstrand innan man stöter på plastavfall. (Foto: Morgan Fihn)

Produkter av plast, eller som innehåller plast, är en stor del av vår vardag. Dessvärre innebär det också att oerhörda mängder plastavfall hamnar på fel ställen, med förödande konsekvenser.
Kanske har du sett filmer och bilder på de enorma ”öar” av plast som guppar runt i våra världshav. Saker vi dumpar eller tappar hamnar i haven. Mycket av allt bråte förs med strömmar och vindar till stora virvlar där de växer till ofantliga proportioner. Redan i dag finns det fem sådana mastodontiska plastvirvlar – två i Stilla havet, två i Atlanten och en i Indiska oceanen. Det finns också mindre plastvirvlar i Nordsjön, Skagerrak, Medelhavet och Östersjön. Ny forskning visar nu att även Arktis känsliga miljö kommer att få en stor plastvirvel inom 50 år. Problemet växer för varje dag.
En viktig detalj är att de stora plastvirvlarna till stor del består av väldigt små plastpartiklar. Mikroplastartiklar finns ibland annat schampo, tandkräm och smink! Reningsverken klarar inte att ta hand om allt som spolas ner i avloppet.
Dessa små partiklar suger också åt sig miljögifter och äts upp av fiskar, fåglar eller andra djur. Gifterna lagras i djurens fettvävnad och åker vidare i näringskedjan. Högst upp finns ofta däggdjur, som människan.
Ett mycket skrämmande resultat är det som händer med albatrosserna på Midway atoll, en avlägsen ö i Stilla havet. De vuxna fåglarna tar fel på bråte och ätbart och matar sina ungar till döds med skräp som människor kastat långt därifrån. Det är en sorglig, men viktig historia att ta del av.
Se filmens trailer och läs mer på www.midwayfilm.com
Mycket läsvärt och tips om vad vi kan göra åt plastproblemet finns på www.plastriot.se
Nicka Hellenberg

Annons
AKTUELLT

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...