Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Plåster på såren!

Den här gäddan är, minst sagt, plåster på såren för Mats Söderholm i Umeå. Efter en lång sjukperiod blev den en härlig nystart i tillvaron.
Mats har haft det motigt i vintern. En avsliten hälsena har gjort att den ivrige sportfiskaren Mats fått hålla sig i stillhet, på ett sätt som han inte är van vid. Men i början av april var han så pass återställd att det blev en tur ut på isen, för pimpel och ismete. Sambon Lena fanns med – och höll ett vakande öga på Mats får man förmoda…
Efter att ha fiskat upp betesfisk riggade Mats till ett par gäddmeten och så hörde han en bjällra pingla till:
”Vippan stod rakt ner utan att släppa lina. Jag lossade klämman och bad Lena hämta kameran. När spolen stannade av en aning gjorde jag mothugg. Det kändes inte så speciellt, så jag vevade in lina och plötsligt rusade fisken igen. Spöt står nu kraftigt böjt och tyngden är helt otrolig, men efter cirka fem minuter får jag till ett gälgrepp i hålet”.
Väl där blir det riktigt dramatiskt, när Mats kommer på att han glömt avkrokningsmatta och vågnät i stugan. Med assistans från Lena lyckas han till slut få upp gäddan på en Electro Samson, väga den till 16,1 kilo och sedan snabbt släppa tillbaka den.

”Det är få förunnat att få såna fiskar, därför var glädjen stor att få släppa tillbaka besten i sjön”, skriver Mats som pulvriserade sitt eget tidigare personbästa och dessutom överträffade fiskekompisen Filip Grahn som fick en femtonkilos någon vecka tidigare.
Svenne Andersson

Mats Söderholm med den mycket tjocka och välfödda gäddan som pressade vågen över 16-kilosstrecket.

Mats Söderholm med den mycket tjocka och välfödda gäddan som pressade vågen över 16-kilosstrecket.

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Sportfisket och det övriga friluftslivet blomstrar.
Ökat anslag till Sportfiskarna – så många miljoner får de

Sportfiskarna har anledning att fira i dag. När fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna presenteras så får nämligen Sportfiskarna ett ökat anslag.

Det totala statsanslaget till friluftsorganisationerna är 47,8 miljoner kronor, och dessa fördelas mellan 23 aktörer.
– Det känns särskilt viktigt i år att fördela de statliga medlen så att många ges möjlighet att kunna aktivera sig och utöva friluftsliv. Många bra projekt kommer under året bidra till mer välmående hos befolkningen, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Sportfiskarna får ett organisationsbidrag på 5 370 000 kronor, vilket är en liten ökning från 2020 då summan var 5 250 000 kronor. De får även ett verksamhetsstöd på 4 700 000, vilket är samma som föregående år.
Det bör även noteras att 2021 utnämnts till Friluftslivets år.
Hela listan på anslagen hittar ni här!

Du kanske även gillar detta