[/caption] " /> #Plastriot -ett uppror för bättre miljö | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
#Plastriot -ett uppror för bättre miljö

Vi vill göra den vetenskapliga informationen om plast, lättillgänglig så att folk kan förstå vad som är problemet med plast. Höja medvetenheten helt enkelt, säger Daniel Hansson till SR.se. (Foto: Privat)

Oceanografen Daniel Hansson och journalisten och ekobloggaren Tanja Dyredand startade Plastupproret. Tillsammans vill de höja människors medvetande om hur plast påverkar våra hav och vattendrag.
De flesta vet att plast inte är bra för havsmiljön och ingen tycker om att se en plastpåse eller annat skräp på botten eller vattenytan när de är ute och fiskar. Ändå finns det där – och problemen kan mycket väl blir värre då plastpåsen bryts ned till mikroplast.
– Mikroplasten är framförallt farlig för att den de små plastpartiklarna som ju precis som plast är gjort av olja fungerar lite som en svamp som suger upp miljögifter i havet eftersom miljögiftet dras till fett. Sen äts de upp av musslor eller fiskar, säger Daniel Hansson till SR.se.
Att Tanja och Daniel har fokuserat på just plast förklarar de såhär.
– För att det är så lätt att göra nånting åt, återvinn! säger Tanja.
Daniel gör ett konstaterande som borde få många att tänka till.
– Det tar mellan femhundra och tusen år för plast att brytas ner, men materialet har bara funnits i 70 år.

Vi vet med andra ord inte vad vi redan har orsakat för skada, men som Tanja konstaterar – det är enkelt att sätta stopp för fortsatt spridning av plast i vår natur.
Här kan du lyssna på radiointervjun här nedan.
På Twitter söker du på #plastriot för ständigt nyhetsflöde och deras webbplats hittar du här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Holm
Nu finns nummer 4 av Fiskejournalen i butik.
Nytt nummer ute nu!

Nu när vårkänslorna börjar bubbla ställs ett nytt nummer av Fiskejournalen upp i butikshyllorna, nämligen nummer 4. Här är lite av innehållet.

Det börjar bli läge för att sätta sig mot en södervägg med en kopp kaffe – vad passar då inte bättre än ett nytt nummer av Fiskejournalen? Nummer 4 kryddas med extra mycket läsning för den metesugne, eller den som helt enkelt söker nya utmaningar eller suktar efter inspiration. Det utlovas sköna napp, guide över agn, prylnyheter samt gott om tips och idéer. Bland annat ett strandhugg på västkusten efter abborre.

Filmen Gäddfeber har blivit en klassiker som gjorde jerkbaitfisket stekhett. Nu hänger Niklas Örtengren med en av huvudrollsinnehavarna samt en annan gäddexpert ut på sjön för att se om metoden fortfarande håller måttet.

I gör-det-själv-anda får vi del 1 av en guide som visar hur man gjuter egna jiggar, samt hur man enkelt knyter stinger på egen hand.

Flugfiskenestorn Johan Klingberg berättar om världens bästa nymf – och ja, vilken är det? Havsöringsfisket längs Höga Kusten sätts också under lupp, en region som ofta hamnar i skuggan av andra klassiska områden. Ett långt stenkast därifrån finns Luleälven och Markus Teilus följer med fiskeguiden Robert Westin när han släpar beten efter botten i älven.

De sista isarna i norr bjuder på ett njutbart fiske med vårsol och huggvillig röding. Vi tar tillfället i akt och följer med när fjällen är som lugnast. Utöver detta får du i vanlig ordning de senaste sportfiskenyheterna, spännande fiskevibbar varvat med roliga fiskehistorier. Du hittar tidningen i en butik nära dig. Är du osäker på var du hittar din närmaste återförsäljare som säljer Fiskejournalen kan du söka här.

Du kanske även gillar detta