Tänk på att minsta plastmugg du slänger i naturen kommer finnas där i tiotals år.  Foto: Alex Hofford/Greenpeace
Tänk på att minsta plastmugg du slänger i naturen kommer finnas där i tiotals år.
Foto: Alex Hofford/Greenpeace[/caption]I norra Stilla havet snurrar en plastvirvel med storleken av hela Turkiet. Plasten kväver, skadar och fångar miljoner fiskar och djur. " /> Plastvirvel hotar fiskar och djur | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Plastvirvel hotar fiskar och djur

Tänk på att minsta plastmugg du slänger i naturen kommer finnas där i tiotals år.  Foto: Alex Hofford/Greenpeace


Tänk på att minsta plastmugg du slänger i naturen kommer finnas där i tiotals år.
Foto: Alex Hofford/Greenpeace

I norra Stilla havet snurrar en plastvirvel med storleken av hela Turkiet. Plasten kväver, skadar och fångar miljoner fiskar och djur.
De flesta plaster bryts inte ned och försvinner, utan på sin höjd bryts de ned i mindre bitar. Mängden plastskräp som slängs av oss människor har bildat stora flak i våra hav. Skräpet fastnar i strömvirvlar som bara driver runt, runt. Det största flaket av plastskräp är just nu nästan lika stort som två Sverige.
Fåglar, fiskar och sköldpaddor misstar skräpet för mat och dör med magarna fulla av plast. Andra av varelser fastnar i plastsnören, påsar och nät och dör på det sättet. Nu uppmanar Greenpeace alla att försöka minska nedskräpningen genom att tänka igenom sin konsumtion av engångsmaterial.
Så här kan du minska din påverkan. Greenpeace ger tips.

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta