Wobbegong-artade hajar, så kallas ett släkte med helt platta hajar. På svenska heter de matthajar och kommer både med och utan fransar. " /> Platta matthajar med fransar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Maria Ålander
En mycket märklig haj med det passande namnet matt-haj. Bild: Discovery/Sharkopedia
Platta matthajar med fransar

Wobbegong-artade hajar, så kallas ett släkte med helt platta hajar. På svenska heter de matthajar och kommer både med och utan fransar.
Fiskvärlden är fantastisk och upphör aldrig att förvåna. Av matthajar, eller wobbegong-hajar som de också kallas, finns minst 32 arter. De lever liggandes på botten i varma hav världen över. Det finns tofsprydda, fläckiga och ornamenterade matthajar. Den största blir cirka tre meter lång.

De fransiga gälarna påminner om sjögräs eller mattfransar.

Dessa platta hajar är mästare på kamouflage och anpassar sina färger efter bottnen. De fransiga gälarna påminner om sjögräs. Tydligen är dessa hajar populära akvariehajar, då de är lättskötta och några arter är ganska små. De nöjer sig med en fiskbit ett par gånger i veckan. Dock är de bara aktiva på natten.
Läs och se mer av matthajarna på Discovery-sidan Sharkopedia.

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta