Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Polis beslagtog flundra

En gång var hälleflundran tämligen vanlig i Västkustvattnen men som med de flesta andra arter så har fisketrycket varit allt för hårt. (Foto: Anders Nicander)

En välkommen nyhet är att polisen beslagtog en olagligt fångad hälleflundra på Göteborgs Fiskauktion i morse. Trots att hälleflundran i princip utrotats i våra vatten tillåts ett visst fiske. Från 20/12 råder dock fiskeförbud efter arten.
Handeln med utrotningshotade djur har stor spridning världen över. I vårat eget land sker det hela tiden. Antingen genom att hotad fisk fångs i ett land med andra regler eller genom regelrätt tjuvfiske. Ett vanligt exempel på detta är när hajar som fredats i EU:s vatten fångats, eller hävdas ha fångats i Norge, säljs på fiskauktionen.
Vanligtvis är det lätt att komma undan med fusk men denna gång var man uppenbarligen uppmärksam och polis tillkallades.
För att fisken inte ska bli förstörd säljs den i morgon och pengarna sätts in på ett konto i väntan på vad polisutredningen kommer framtill.

Värdet för hälleflundran på fiskauktionen är cirka 150 kr kilot och fisken vägde 21 kilo. I konsumentledet är en sådan här fisk värd väl över 10 000 kronor.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Andersson, Götene SFK, med en präktig lax från Vänern. Frågan är vem som drar den största under årets Kinnekulleträffen? Foto: Privat
Laxfest på Vänern – här kan du se fiskarna!

Kinnekulleträffen är årets största händelse för många trollingfiskare i Sverige. Under lördagen och söndagen kommer båtarna att sprida ut sig på ett glödhett Vänern – som har levererat väldigt mycket lax de senaste veckorna.

Det har rapporterats in många laxar över 10 kilo den senaste tiden, både vilda och sådana som har satts ut som smolt. Det tyngsta exemplet är Marcus ”Wibbe” Weibergs exemplar på hela 13 kilo, som du kan läsa om här.

Frågan är förstås om någon fångar en ännu större fisk under den klassiska tävlingen Kinnekulleträffen, som detta år avgörs som en onlinetävling? På söndag eftermiddag har vi svaret.
Fredrik Andersson i arrangörsklubben Götene SFK hälsar att alla kan följa dramatiken på denna sida, där det kommer att visas bilder på alla inrapporterade fiskar!

Du kanske även gillar detta