Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Polis beslagtog flundra

En gång var hälleflundran tämligen vanlig i Västkustvattnen men som med de flesta andra arter så har fisketrycket varit allt för hårt. (Foto: Anders Nicander)

En välkommen nyhet är att polisen beslagtog en olagligt fångad hälleflundra på Göteborgs Fiskauktion i morse. Trots att hälleflundran i princip utrotats i våra vatten tillåts ett visst fiske. Från 20/12 råder dock fiskeförbud efter arten.
Handeln med utrotningshotade djur har stor spridning världen över. I vårat eget land sker det hela tiden. Antingen genom att hotad fisk fångs i ett land med andra regler eller genom regelrätt tjuvfiske. Ett vanligt exempel på detta är när hajar som fredats i EU:s vatten fångats, eller hävdas ha fångats i Norge, säljs på fiskauktionen.
Vanligtvis är det lätt att komma undan med fusk men denna gång var man uppenbarligen uppmärksam och polis tillkallades.
För att fisken inte ska bli förstörd säljs den i morgon och pengarna sätts in på ett konto i väntan på vad polisutredningen kommer framtill.

Värdet för hälleflundran på fiskauktionen är cirka 150 kr kilot och fisken vägde 21 kilo. I konsumentledet är en sådan här fisk värd väl över 10 000 kronor.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Sportfisket och det övriga friluftslivet blomstrar.
Ökat anslag till Sportfiskarna – så många miljoner får de

Sportfiskarna har anledning att fira i dag. När fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna presenteras så får nämligen Sportfiskarna ett ökat anslag.

Det totala statsanslaget till friluftsorganisationerna är 47,8 miljoner kronor, och dessa fördelas mellan 23 aktörer.
– Det känns särskilt viktigt i år att fördela de statliga medlen så att många ges möjlighet att kunna aktivera sig och utöva friluftsliv. Många bra projekt kommer under året bidra till mer välmående hos befolkningen, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Sportfiskarna får ett organisationsbidrag på 5 370 000 kronor, vilket är en liten ökning från 2020 då summan var 5 250 000 kronor. De får även ett verksamhetsstöd på 4 700 000, vilket är samma som föregående år.
Det bör även noteras att 2021 utnämnts till Friluftslivets år.
Hela listan på anslagen hittar ni här!

Du kanske även gillar detta