Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Polisen tog tuppnackar

Vid ett tillslag mot en sportfiskebutik i Västerbotten har polisen beslagtagit 118 nackar av djungeltupp. Butikens ägare är nu misstänkt för illegal import av en hotad djurart.
Det var i mitten av juli som Jordbruksverket fick ett tips om att en sportfiskebutik saluförde nackar av vild djungeltupp. Länsstyrelsen och polisen gjorde ett tillsynsbesök i butiken. Eftersom ägaren inte kunde uppvisa något CITES-intyg beslagtogs 118 tuppnackar. CITES är den intenationella konventionen om handel med hotade djurarter.
Djungeltuppen, eller grå bankivahöna som den heter, förekommer vild i Indien, men har minskat kraftigt. Tuppnackarna är populära bland flugbindare, främst bland dom som vill binda klassiska laxflugor. Numera finns nackar från odlade djungeltuppar att köpa.
Eftersom handel med vild djungeltupp är förbjuden gör sig inte bara säljaren, utan även köparen, skyldig till brott om han köper en nacke.
Svenne Andersson

Nackarna från djungeltrupp är åtråvärda för flugbindare, men man bör nöja sig med den odlade varianten.

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta