Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Politiker vill rädda Oreälv

– Strömsträckor i vattendrag av den här storleken förmodligen är den mest påverkade och hotade miljötypen i Sverige, säger företrädare för Orsa kommun till Dt.se. (Foto: Börje Lindh)

Dt.se rapporterar att ett flertal politiska partier i Orsa kommun vill återställa Ore älv efter flottningsepoken. Man vill även skapa fria vandringsvägar för fisk.
Politikerna i Orsa kommun är eniga om att Ore älv har ett högt värde. Nu vill man återställa älven efter flottningsepoken och öppna upp fria vandringsvägar för fisk.
– Detta bör vara självklart. Dels med tanke på åtagandena enligt miljömålen, men även av den orsaken att Orsa kommun är delägare i ett av kraftverken, säger företrädare för kommunen till Dt.se.

Den motion som Socialdemokraterna, Moderaterna, Folkpartiet och Miljöpartiet lämnat in föreslår åtgärder på bred front. Förutom att restaurera strömsträckor och öppna fria vattenvägar så vill man bevara och synliggöra kulturlämningar.
Här kan du läsa hela artikeln i Dt.se.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hanna Nordstrand med en bjässe från Grycksbo. Foto: Privat
Tusentals vill fiska i Grycksbo – stugor efterlyses

Sportfisket upplever en sällan skådad boom. Ett av områdena som invaderas av gäster från när och fjärran är Grycksbo utanför Falun. Det fattas i själva verket boenden för att kunna ta emot alla gäster.

Det är Grycksbo fiskeklubbs ordförande Hanna Nordström som uppmanar stugägare att höra av sig till dem. Grycksbo fiskeklubbs egen stuga vid Svarttjärn är exempelvis uppbokad varje helg hela säsongen ut.
– Vi vill ju såklart hjälpa dem att kunna vara här och fiska, säger ordförande Hanna Nordstrand till Dalarnas Tidningar.

Hon berättar också att Stensjön och dess närliggande sjöar besöktes av över 15 000 fiskare förra sommaren.
– Det är jätteroligt. Folks sug efter stora fiskar är stort och här i Stensjön finns till exempel grova fiskar som regnbågen och rödingen utplanterade, förklarar Hanna.
För Fiskejournalen berättar också Hanna att klubben satsar på att göra fisket ännu mer tillgängligt.
– Vi bygger ut handikappanpassade platser i våra vatten, tre av dem är redan klara, hälsar hon.

Här på klubbens hemsida hittar ni mer information!

 

Du kanske även gillar detta