Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Politiker vill rädda Oreälv

– Strömsträckor i vattendrag av den här storleken förmodligen är den mest påverkade och hotade miljötypen i Sverige, säger företrädare för Orsa kommun till Dt.se. (Foto: Börje Lindh)

Dt.se rapporterar att ett flertal politiska partier i Orsa kommun vill återställa Ore älv efter flottningsepoken. Man vill även skapa fria vandringsvägar för fisk.
Politikerna i Orsa kommun är eniga om att Ore älv har ett högt värde. Nu vill man återställa älven efter flottningsepoken och öppna upp fria vandringsvägar för fisk.
– Detta bör vara självklart. Dels med tanke på åtagandena enligt miljömålen, men även av den orsaken att Orsa kommun är delägare i ett av kraftverken, säger företrädare för kommunen till Dt.se.

Den motion som Socialdemokraterna, Moderaterna, Folkpartiet och Miljöpartiet lämnat in föreslår åtgärder på bred front. Förutom att restaurera strömsträckor och öppna fria vattenvägar så vill man bevara och synliggöra kulturlämningar.
Här kan du läsa hela artikeln i Dt.se.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta