Just nu:
Annons

Nyheter

1 vecka sedan Sverige Anders Lundin
Politikerna måste lyssna på folket kring utfiskningen

Strömmingen i Stockholms skärgård är hotad, anser forskare från Stockholms universitet som sammanställt fångstdata från centrala Östersjön. Om strömmingen slås ut eller minskar ytterligare befaras konsekvenserna i Östersjöns ekosystem att bli ödesdigra.

Dra i bromsen nu!

Även det lokala fisket riskerar att dras med i fallet. På skärgårdsön Möja i Stockholms yttre skärgård kan en mångårig fisketradition vara på väg att ta slut – kvar finns bara 79-åriga Rune Wikström, meddelar Dagens Nyheter.
Nu är det inte bara folket kring Stockholms skärgård som oroas över strömmingens fortlevnad. Vi börjar känna av det även hos oss i Norrbotten.

Plånboken får inte styra

Det finns ett ekologiskt system i norr som absolut kommer att rubbas om strömmingen tryter. Jag fiskar en del försommargädda och kulmen kommer i juni då strömmingen gästar oss i Norra Bottenviken-världens största bräckvattenskärgård. Då blir det kalasdagar för bland annat gäddorna, som efter leken behöver gott om mat för att växa på sig. Efter strömmingsleken i juni drar sig stimmen ner genom Bottenviken, oftast på den finska sidan och de tuffaste och hungrigaste norrbottengäddorena följer efter.

Jag irriteras över att givna ekologiska system ignoreras, vilket praktexemplet med trålningen i Stockholms skärgård visar på. De styrande borde lära sig att se mer på ekologiska system än på innehållet i plånboken.

När strömmingsstimmen har närmat sig Kvarken, den smalare sydliga delen av Bottenviken, är den klassiska siklöjan på väg upp till oss i Norra Bottenviken för lek. Här sker märkvärdiga saker, den att de nordliga strömmingsgäddorna från norr hakar på stim av siklöja för att så småningom återkomma till hemmavattnen hos oss. Det är just de gäddorna vi brukar kalla ”gäddmadammer”, goa och runda efter en diet på strömming och sedermera siklöja.

Satta ur spel
Skulle strömmingen eller siklöjan sina kommer just det här enastående ekologiska scenariot att rubbas. Här kan vem som helst räkna ut konsekvenserna av detta, viktig kunskap som ska vara riktmärken för de bestämmande. Jag har varit involverad i några stora miljödebatter genom åren och genomgående är att de människor vi ibland felaktigt kallar gräsrötter, sällan får sina röster hörda. Livsviktiga hörnpelare som solidaritet och demokrati har satts ur spel.

Tyvärr stämmer min devis om dagens stundtals krassa verklighet:
”Så länge ekonomin går före ekologin har naturen ingen chans”.

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Em Chaipha med en av årets absolut största svenska gäddor. Foto: Privat
Trassel för polarna – då fick Em monstergäddan

Em Chaipha trodde inte att håven behövdes, eftersom det troligtvis var en liten fisk som slukat betet. Men oj så fel han hade. Både håven och kameran kom till användning eftersom det var en gädda på makalösa 17,8 kilo som satt i andra änden linan.

Drömfisken är landad!

Det är sannerligen storgäddornas vår i Sverige. Knappt har krutröken skingrats efter Esbjörn Möllerströms 18-kilosgädda innan nästa koloss rapporteras in.

Det var alltså Em Chaipha från Tidaholm som fick sitt livs fiskeminne när han var ute tillsammans med kamraterna Alexanders Lidholm och Joel Andersson.
– Vi åkte till ett ställe där vi har dragit många fina fiskar förut. Alexander och Joel fick trassel i rullen och satte sig ner för att försöka pilla upp knutarna. I samma ögonblick kastar jag ut och säger på skoj ”va gött om vi skulle få en plussare så att vi kan åka hem”.

Em tog några vevtag och gjorde ett långt stopp, och då small det till.
– Tanken slår mig inte att det är en megafisk, så jag säger till polarna att vågen inte behövs utan att jag kan handlanda den i stället. Men det fick jag ångra.

Det blev i stället en ordentlig kamp innan gäddan låg i håven, och vågen drogs alltså ned till imponerande 17,8 kilo. Måttbandet visade 124 centimeter, och fiskekamraterna insåg naturligtvis att de hade en av årets största svenska gäddor i båten.

 

Dragit 14-kilos tidigare
Em hade tidigare ett personligt rekord på 14 kilo, och frågan är vilka mål han har med sitt fiske efter en sådan här fångst?
– Det är väl att utvecklas som sportfiskare, och så har det alltid varit. Helt enkelt att köra vidare och hoppas på ännu fler stora damer, konstaterar en överlycklig fångstman.
Grattis till en fantastisk fisk, säger vi på Fiskejournalen.

 

Du kanske även gillar detta