Fiskemässan Från fluga till Antispinn har varit en uppskattad ljuspunkt i vintermörkret, och nu gör den comeback på en ny ort – nämligen Jönköping. " />
Annons
Populär flugfiskemässa firar 10 år och flyttar söderut | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Niklas Dahlin, nöjd arrangör för mässan Från fluga till Antispinn. Foto: Privat
Populär flugfiskemässa firar 10 år och flyttar söderut

Fiskemässan Från fluga till Antispinn har varit en uppskattad ljuspunkt i vintermörkret, och nu gör den comeback på en ny ort – nämligen Jönköping.

Det är mässgeneralen Niklas Dahlin som meddelar den glada nyheten att Från fluga till Antispinn är tillbaka efter ett års uppehåll. Anledningen till att mässan ställdes in förra året var att arrangörerna inte hittade en lämplig lokal i Uppsala. Lösningen blev att evenemanget flyttade till en annan stad, alltså Jönköping. En del av förklaringen bakom lösningen är att Niklas själv flyttat till Tenhult utanför Jönköping.

– Visst är det kul! Jag letade länge efter lokal i Uppsala, men gav upp när jag fick erbjudande om denna lokal, som är perfekt, säger Niklas till Fiskejournalen.

Den större lokalen på Jaktia i Jönköping, med möjlighet för kastning och flera utställare, gör att de kan växla upp eventet ytterligare ett par snäpp. Flera heta utställare, flugbindare, hantverkare och fiskedestinationer är redan på gång, meddelar arrangörerna. Datumet för mässan, som firar 10-årsjubileum, är lördag 23 november, och du kan följa utvecklingen på deras Facebooksida.

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Forskare och myndighet är oense kring vad som orsakar fiskdöd i exempelvis Ljungan.
Stor oenighet: Vad orsakar egentligen fiskdöden?

Tiaminbrist, sjukdomar som återkommer med jämna mellanrum eller högre temperaturer? Det råder oenighet kring vad som orsakar fiskdöd i de svenska Östersjöälvarna. Även myndigheter och forskare är oense.

Återigen går larmen om döda och sjuka fiskar i svenska älvar, även om det faktiskt rapporteras om låg dödlighet i vissa vatten, till exempel Råneälven.
Mest i fokus har Ljungan hamnat, där Fiskejournalen redan rapporterat om döda havsöringar och oroliga sportfiskare.
Frågan är då vad som orsakar fiskdöden? Statens veterinärmedicinska anstalt menar att en av orsakerna är högre vattentemperaturer.
– Det handlar om ett samspel mellan individen, miljön och det som framkallar sjukdomen, i det här fallet svamp, säger tillförordnade statsveterinären Charlotte Axén på Statens veterinärmedicinska anstalt till SVT.

Men den förklaringen möts av hård kritik.
– Jag tycker att det finns ganska goda belägg för att det beror på brist på ämnet tiamin. Om fiskdöden skulle bero på vattentemperaturen borde laxar söderut drabbas hårdare än de i norr, men så är det inte.
Det säger Stellan Hamrin, som är fiskforskare, tidigare chef på Sötvattenslaboratoriet och före detta fiskexpert på miljödepartementet, till SVT. Här ser du inlägget om oenigheten.
På Fiskejournalen kan du också läsa en färsk debattartikel i ämnet!

Du kanske även gillar detta