Fiskemässan Från fluga till Antispinn har varit en uppskattad ljuspunkt i vintermörkret, och nu gör den comeback på en ny ort – nämligen Jönköping. " /> Populär flugfiskemässa firar 10 år och flyttar söderut | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Niklas Dahlin, nöjd arrangör för mässan Från fluga till Antispinn. Foto: Privat
Populär flugfiskemässa firar 10 år och flyttar söderut

Fiskemässan Från fluga till Antispinn har varit en uppskattad ljuspunkt i vintermörkret, och nu gör den comeback på en ny ort – nämligen Jönköping.

Det är mässgeneralen Niklas Dahlin som meddelar den glada nyheten att Från fluga till Antispinn är tillbaka efter ett års uppehåll. Anledningen till att mässan ställdes in förra året var att arrangörerna inte hittade en lämplig lokal i Uppsala. Lösningen blev att evenemanget flyttade till en annan stad, alltså Jönköping. En del av förklaringen bakom lösningen är att Niklas själv flyttat till Tenhult utanför Jönköping.

– Visst är det kul! Jag letade länge efter lokal i Uppsala, men gav upp när jag fick erbjudande om denna lokal, som är perfekt, säger Niklas till Fiskejournalen.

Den större lokalen på Jaktia i Jönköping, med möjlighet för kastning och flera utställare, gör att de kan växla upp eventet ytterligare ett par snäpp. Flera heta utställare, flugbindare, hantverkare och fiskedestinationer är redan på gång, meddelar arrangörerna. Datumet för mässan, som firar 10-årsjubileum, är lördag 23 november, och du kan följa utvecklingen på deras Facebooksida.

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta