Annons
Populärt havsområde vid västkusten blir reservat | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 vecka sedan Sverige Anders Lundin
Utsikt över Marstrands skärgård, som är ett nytt naturreservat i Kungälvs kommun. Foto: Länsstyrelsen
Populärt havsområde vid västkusten blir reservat

Nu står det klart att naturreservatet Marstrands skärgård har bildats. Men inte för att stoppa människor för att komma dit – utan för att de ska kunna fortsätta komma dit i framtiden.

Marstrands skärgård, som ligger längst kusten i Kungälvs kommun, är ett populärt besöksmål för båtfolk. Det handlar om ett stort havsområde med mer än 200 öar och små skär, och med mycket varierande undervattensmiljöer. Syftet är alltså inte att förbjuda besökarna att ta del av exempelvis fisket och naturen, utan att det ska förvaltas utifrån ett långsiktigt perspektiv.

Måste få återhämta sig
Länsstyrelsen i Västra Götaland beskriver särskilt innerskärgårdens grunda mjukbottnar, där det tidigare fanns stora områden med ålgräs.
– Ålgräset i området har minskat kraftigt och de spillror som finns kvar behöver skyddas för att ålgräsängarna ska få möjlighet att återhämta sig, säger Anders Olsson, marinbiolog på Länsstyrelsen i en kungörelse.
Öarna i områdets yttre delar beskrivs också som betydelsefulla för sjöfågel och säl.

– Genom att bilda naturreservat får vi möjlighet att sköta öarna så att landskapsbilden bevaras och de djur och växter som är beroende av det öppna landskapet kan leva kvar. Vi planerar också att göra området ännu bättre för friluftslivet genom att bygga eldstäder, rastplatser och en toalett, säger Marie Tomingas, biolog på Länsstyrelsen.

Här kan du läsa mer om vilka regler som kommer att gälla i naturreservatet.

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En polis och hans kamrater åtalas för att ha flugfiskat på en kvoterad sträcka. Foto: Samantha Deleo
Polis åtalad för tjuvfiske på specialsträcka i fjällen

Även solen har sina fläckar. Det kan vi konstatera efter händelsen i Kirunafjällen, där en polis togs på bar gärning för tjuvfiske.

Flera medier rapporterar om fallet där tre män åtalas för att ha flugfiskat utan giltigt tillstånd under en årlig fiskeresa i Kiruna i somras. En av männen var alltså en polis.
Det var två uppsyningsmän som fick syn på sällskapet, när de patrullerade över Välijåkkå i Kiruna kommun. Männen togs på bar gärning när de fiskade i en kvoterad sträcka, där det krävs specialtillstånd för att få fiska.

Männen nekar till brott, men medger att de inte haft rätt tillstånd. Polisen ska ha sagt i förhör att de varit noga med att fiska på rätt sida om kvoteringsgränsen. Det hela blir nu ett fall för rättsväsendet att ta ställning till.

Du kanske även gillar detta