Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Positiv till vattenkraft

Under en sammankomst anordnad av elindustrins lobbyförening, Svensk Energi, avslöjade sig regeringens nationella vattensamordnare Håkan Larsson som en vattenkraftvän.
Enligt uppgifter till Fiskejournalen anser sig Håkan Larsson “vurma” för den småskaliga vattenkraften och av hans uttalande under mötet att döma går han oblygt kraftindustrins ärenden:
– Vattenkraft är en fantastisk energikälla som är såväl förnybar och klimatneutral som trygg och flexibel. Men det är tråkigt att det ska vara så svårt och krångligt att komma fram i vattenkraftsärenden.
Officiellt har Håkan Larsson ett uppdrag från regeringen att underlätta arbetet med vattendirektivet. Vattendirektivet handlar om att bevara och säkerställa de ekologiska egenskaperna i alla vatten i Europa. Bland annat betyder det att åtgärda alla vattenkraftsdammar som är vandringshinder, till exempel genom att bygga vandringsvägar för fisken.

– Vill verkligen regeringen uppfylla målen i vattendirektivet och skydda våra vatten och vår miljö, eller är det bara ett spel för gallerierna? undrar Martin Falklind, chefredaktör på Fiskejournalen.
Svenne Andersson

Regeringens vattensamordnare, som ska skydda ekologin i vattnen, tycker att vattenkraft är en fantastisk energikälla. (Fotomontage: Fiskejournalen)
Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta