Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Premiär i Mörrum

På lördag klockan nio är det dags för lax- och öringpremiär i Mörrumsån. (Foto: Morgan Fihn)

I morgon, fredag, är det dags för årets premiärfiske i Mörrumsån. Trots den svåra situationen för lax i Östersjön finns hopp om en lyckad premiär. Detta tack vare ovanligt god vattenföring. Tidningen Göteborgsposten målar dock mörka moln i horisonten för Mörrumslaxen.
I mars införde Havs- och vattenmyndigheten ett totalförbud mot laxfiske med drivlinor i södra Östersjön. Den totala laxkvoten är i år 34 327 fiskar mot 60 000 förra året. Åtgärdarna välkomnas bland miljövänner, forskare och sportfiskare som alla är överens om att något måste göras. Enligt Göteborgsposten står de vilda laxstammarna och balanserar på gränsen till utrotning.
När den klassiska mörrumpremiären går av stapeln i morgon finns ändå hopp om god fångst. Yttre omständigheter så som gynnsam vattenföring är väldigt goda. Klockan 09.00 ljuder det traditionella kanonskottet som signalerar att premiären är initierad. Förhoppningsvis en tradition som får leva vidare.
Lär artikeln i GP.
Här hittar du information om Mörrumsån.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta