Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Premiär i motvind

Årets mest efterlängtade dag längs Västkusten – havsöringpremiären 1 april  – ser ut att bli en riktigt blåsig historia. Det lär knappast stoppa entusiasterna och säkerligen inte heller öringen om du hittar rätt.
Första april blir havsöringen lovlig från Kullen i söder till Strömstad i norr. Månader av längtan är över och stränder och vikar fylls av öringälskare. Vattentemperaturen är relativt hög och om man hittar lagom lä för vinden kan det nog bli riktigt bra.
Minimimåttet är 45 centimeter och mindre fisk än så ska ovillkorligen återutsättas. Många öringar är i dålig kondition efter höstens lek och är smala och har ännu inte fått tillbaka sin karaktäristiska silverdräkt. De bör också få simma simma vidare. Tänk på att inte lyfta fisken ur vattnet i onödan. En fisk som legat på berget eller stranden har små chanser att klara sig! Bättre då att ha med en tång och lossa kroken i vattnet.
I början av säsongen brukar stora flugor och färgglada skeddrag vara effektivast. Hemtagning i lugnt tempo brukar vara säkrast.
I morgon är vi där!
Anders Nicander

havsöring, öringpremiär, havsöringfiske, Anders Nicander

Blåsippa - ett nästan lika säker vårtecken som öringpremiären på Västkusten. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
23 timmar sedan Sverige Anders Lundin
De som efterlyst strängare regler för yrkesfiske i Östersjön vädrar nu morgonluft. Foto: Krisztian Tabori
Partier överens – hopp om kursändring för yrkesfiske

Tunga förslag inger nu hopp om kursändring för yrkesfisket. Redan för en månad sedan beslutade regeringen om 2021 års regleringsbrev för Havs- och vattenmyndigheten som innehöll flera uppdrag för att förbättra havsmiljön och reglera yrkesfisket. Nu kommer även Miljömålsberedningen med förslag i samma riktning.

Den 22 december beslutade regeringen att ge Havs- och vattenmyndigheten flera uppdrag genom sitt så kallade regleringsbrev.
Det innehöll bland annat kapitel om att skydda kustlekande sillbestånd i norra Egentliga Östersjön, och att myndigheten fick uppdraget att utreda hur fiskeregleringarna kan utvecklas. De ska också göra det enklare att kontrollera att fartygen rapporterar bifångster, exempelvis av tumlare. Myndigheten ska även redovisa hur förvaltningen av ål genomförs så att skyddet av beståndet prioriteras. Hela regleringsbrevet kan du läsa här.

Nu har även Miljömålsberedningen lämnat sitt betänkande som pekar i samma riktning. I dokumentet som lämnats över till regeringen finns det bland annat förslag om en havsmiljölag, 30 procent skyddade marina områden och utredning av det pelagiska fisket och trålgränsen.

Alla partier överens
Fiskejournalen har pratat med Vänsterpartiets representant i Miljömålsberedningen, Elin Segerlind, och hon är hoppfull om att flera förslag ska bli skarpa beslut.

– Jag är nöjd med att vi kom så här långt. Det är egentligen fantastiskt att 8 partier som har grundläggande olika syn på naturen och människans förhållande till den kom överens om det ett så pass omfattande underlag med så många förslag, säger hon.

Hon välkomnar i synnerhet förslaget om en havsmiljölag.
– Regeringen kommer utifrån den behöva lägga fram förslag för förbättringar och åtgärder varje år till riksdagen i en proposition. Personligen tycker jag också att det är bra med ett förslag om att HaV ska bedöma påverkan från det storskaliga pelagiska fisket, som trålning utomskärs, av bland annat sill och strömming. Det är också bra att de ska ta fram ett underlag för beslut om eventuella bevarandeåtgärder som exempelvis utflyttning av trålgränsen, säger Elin Segerlind.

Här kan du läsa mer om alla förslag i Miljömålsberedningens betänkande.

Du kanske även gillar detta