Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Premiär i motvind

Årets mest efterlängtade dag längs Västkusten – havsöringpremiären 1 april  – ser ut att bli en riktigt blåsig historia. Det lär knappast stoppa entusiasterna och säkerligen inte heller öringen om du hittar rätt.
Första april blir havsöringen lovlig från Kullen i söder till Strömstad i norr. Månader av längtan är över och stränder och vikar fylls av öringälskare. Vattentemperaturen är relativt hög och om man hittar lagom lä för vinden kan det nog bli riktigt bra.
Minimimåttet är 45 centimeter och mindre fisk än så ska ovillkorligen återutsättas. Många öringar är i dålig kondition efter höstens lek och är smala och har ännu inte fått tillbaka sin karaktäristiska silverdräkt. De bör också få simma simma vidare. Tänk på att inte lyfta fisken ur vattnet i onödan. En fisk som legat på berget eller stranden har små chanser att klara sig! Bättre då att ha med en tång och lossa kroken i vattnet.
I början av säsongen brukar stora flugor och färgglada skeddrag vara effektivast. Hemtagning i lugnt tempo brukar vara säkrast.
I morgon är vi där!
Anders Nicander

havsöring, öringpremiär, havsöringfiske, Anders Nicander

Blåsippa - ett nästan lika säker vårtecken som öringpremiären på Västkusten. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta