Annons
Pressad röding vill hålla avstånd till andra | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Rödingen är hårt pressad på vissa håll av varmare vatten. Foto: Johan Hammar
Pressad röding vill hålla avstånd till andra

Ensam är stark. Det gäller åtminstone den älskade sportfisken röding, som pressas hårt av ett varmare klimat. Det kan forskare konstatera efter sommarens provfisken.

Fiskejournalen har många gånger skrivit om hur klimatförändringar slår mot olika fiskarter, där det tidigare konstaterats att exempelvis abborre verkar gynnas, men att värmekänsligare arter som rödingen kan få det tuffare. Den varma sommaren 2018 var synnerligen svår för rödingen, då många rödingförande vatten nådde över den kritiska gränsen 20 grader.

Forskare vid Umeå universitet har gjort provfisken denna sommar, och de konstaterar att rödingen mår bäst om den får vara ensam och inte samsas med andra arter.
– Vi har gjort nya provfisken i sommar och 2016, framförallt i Västerbottensfjällen, i samarbete med en sameby bland annat. Vi har sett att i de sjöar där rödingen dominerade på 60-talet så är det nu öringen som dominerar, säger Pär Byström, forskare vid Umeå universitet till Sveriges Radio.
Enligt deras forskning så klarar sig alltså rödingen bättre i vatten där de antingen är helt själva, eller dit andra fiskarter inte tar sig. Här kan du höra hela inslaget om deras undersökningar.

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Forskare och myndighet är oense kring vad som orsakar fiskdöd i exempelvis Ljungan.
Stor oenighet: Vad orsakar egentligen fiskdöden?

Tiaminbrist, sjukdomar som återkommer med jämna mellanrum eller högre temperaturer? Det råder oenighet kring vad som orsakar fiskdöd i de svenska Östersjöälvarna. Även myndigheter och forskare är oense.

Återigen går larmen om döda och sjuka fiskar i svenska älvar, även om det faktiskt rapporteras om låg dödlighet i vissa vatten, till exempel Råneälven.
Mest i fokus har Ljungan hamnat, där Fiskejournalen redan rapporterat om döda havsöringar och oroliga sportfiskare.
Frågan är då vad som orsakar fiskdöden? Statens veterinärmedicinska anstalt menar att en av orsakerna är högre vattentemperaturer.
– Det handlar om ett samspel mellan individen, miljön och det som framkallar sjukdomen, i det här fallet svamp, säger tillförordnade statsveterinären Charlotte Axén på Statens veterinärmedicinska anstalt till SVT.

Men den förklaringen möts av hård kritik.
– Jag tycker att det finns ganska goda belägg för att det beror på brist på ämnet tiamin. Om fiskdöden skulle bero på vattentemperaturen borde laxar söderut drabbas hårdare än de i norr, men så är det inte.
Det säger Stellan Hamrin, som är fiskforskare, tidigare chef på Sötvattenslaboratoriet och före detta fiskexpert på miljödepartementet, till SVT. Här ser du inlägget om oenigheten.
På Fiskejournalen kan du också läsa en färsk debattartikel i ämnet!

Du kanske även gillar detta