Just nu:
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige Anders Lundin
Rödingen är hårt pressad på vissa håll av varmare vatten. Foto: Johan Hammar
Pressad röding vill hålla avstånd till andra

Ensam är stark. Det gäller åtminstone den älskade sportfisken röding, som pressas hårt av ett varmare klimat. Det kan forskare konstatera efter sommarens provfisken.

Fiskejournalen har många gånger skrivit om hur klimatförändringar slår mot olika fiskarter, där det tidigare konstaterats att exempelvis abborre verkar gynnas, men att värmekänsligare arter som rödingen kan få det tuffare. Den varma sommaren 2018 var synnerligen svår för rödingen, då många rödingförande vatten nådde över den kritiska gränsen 20 grader.

Forskare vid Umeå universitet har gjort provfisken denna sommar, och de konstaterar att rödingen mår bäst om den får vara ensam och inte samsas med andra arter.
– Vi har gjort nya provfisken i sommar och 2016, framförallt i Västerbottensfjällen, i samarbete med en sameby bland annat. Vi har sett att i de sjöar där rödingen dominerade på 60-talet så är det nu öringen som dominerar, säger Pär Byström, forskare vid Umeå universitet till Sveriges Radio.
Enligt deras forskning så klarar sig alltså rödingen bättre i vatten där de antingen är helt själva, eller dit andra fiskarter inte tar sig. Här kan du höra hela inslaget om deras undersökningar.

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta