Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Prickfiskar från isen

Visst går det bra att fiska laxfiskar genom ett hål i isen. Bevisat av Robert Westin och hans kompisar som drog fem firrar genom hålen i Luleälvens is.
Det var i mitten av förra veckan som NordNaturs Robert Westin och kompisarna Björn Wahlberg och Fredrik Wikström drog ut på isen för att se om det gick att lura älvens prickiga vinterfiskar till hugg.
”I början var fisket trögt och vi bestämde oss för att flytta oss cirka 60 meter nedströms. Fredrik hann borra första hålet och hade knappt släppt ner innan första laxen tog skeddraget. Det var en mindre hane på 1,5 kilo som snabbt släpptes tillbaka”, skriver Robban i ett mejl till Fiskejournalen.

Dagens finaste fisk fick han själv nöjet att drilla. Det var en rejäl lax som bjöd på bra motstånd och som bara med möda kunde pressas genom borrhålet. Det var en hanlax på cirka fem kilo som även den fick återvända. Totalt blev det fyra laxar och en öring under fyra timmars isfiske.
Vill du se en film från laxfångsten så kolla på den här länken.
Svenne Andersson

Robert Westin visar upp en lekfärgad laxhanne som inte kunde motstå skeddraget under isen.

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta