3D-tekniken ger dig möjlighet att göra vilka färger och former på platsföremål som helst. 3D-tekniken ger dig möjlighet att göra vilka färger och former på platsföremål som helst.[/caption] " /> Printa ut beten i 3D-skrivare | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Printa ut beten i 3D-skrivare
3D-tekniken ger dig möjlighet att göra vilka färger och former på platsföremål som helst.

3D-tekniken ger dig möjlighet att göra vilka färger och former på platsföremål som helst.

Det som nyligen var science fiction, har på några år blivit verklighet även för en vanlig konsument. 3-D skrivare finns nu att köpa för några tusenlappar och uppåt.
Skriv ut dina egna beten eller detaljer till beten. En plasttråd matas in i skrivaren, smälts ner och printar sedan lager efter lager och bygger upp den design som du vill skriva ut. Ritningar finns att hitta på nätet eller, om du är kunnig i 3D-program på datorn, så ritar du det själv.
I den danska tidningen ”Fisk og Fri” har de tittat närmare på potentialen för just betestillverkning. Enligt dem får man en bra skrivare för mellan 4000-5000 kr och plastmaterialet kostar cirka 150 kronor/kilo. I materialkostnad blir det några kronor per vobbler. För den som är intresserad finns mängder av information, bilder och klipp att hämta på nätet.

Är det någon därute som har provat att göra sina beten i en 3D-printer? Hör gärna av er till Fiskejournalen och berätta hur svårt eller lätt det egentligen är? Hur funkar betena i vattnet och hur är det med hållbarheten?

Maria Ålander
maria.alander@aller.se

Som små ugnar ser de ut, de magiska 3D-skrivarna.

Som små ugnar ser de ut, de magiska 3D-skrivarna.

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta