3D-tekniken ger dig möjlighet att göra vilka färger och former på platsföremål som helst. 3D-tekniken ger dig möjlighet att göra vilka färger och former på platsföremål som helst.[/caption] " /> Printa ut beten i 3D-skrivare | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Printa ut beten i 3D-skrivare
3D-tekniken ger dig möjlighet att göra vilka färger och former på platsföremål som helst.

3D-tekniken ger dig möjlighet att göra vilka färger och former på platsföremål som helst.

Det som nyligen var science fiction, har på några år blivit verklighet även för en vanlig konsument. 3-D skrivare finns nu att köpa för några tusenlappar och uppåt.
Skriv ut dina egna beten eller detaljer till beten. En plasttråd matas in i skrivaren, smälts ner och printar sedan lager efter lager och bygger upp den design som du vill skriva ut. Ritningar finns att hitta på nätet eller, om du är kunnig i 3D-program på datorn, så ritar du det själv.
I den danska tidningen ”Fisk og Fri” har de tittat närmare på potentialen för just betestillverkning. Enligt dem får man en bra skrivare för mellan 4000-5000 kr och plastmaterialet kostar cirka 150 kronor/kilo. I materialkostnad blir det några kronor per vobbler. För den som är intresserad finns mängder av information, bilder och klipp att hämta på nätet.

Är det någon därute som har provat att göra sina beten i en 3D-printer? Hör gärna av er till Fiskejournalen och berätta hur svårt eller lätt det egentligen är? Hur funkar betena i vattnet och hur är det med hållbarheten?

Maria Ålander
maria.alander@aller.se

Som små ugnar ser de ut, de magiska 3D-skrivarna.

Som små ugnar ser de ut, de magiska 3D-skrivarna.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Försvarsmakten meddelar att de kommer att öka sin närvaro i skärgården.
Här ska sportfiskare se upp för militären!

Det är många som ska samsas om utrymmet i skärgården. Försvarsmakten meddelar nu att de kommer att öka sin närvaro i både Stockholms skärgård och områden utanför Göteborg, där det finns anledning för sportfiskare att hålla sig undan.

Enligt försvarmakten är orsaken till deras ökade närvaro att nya värnpliktiga behöver utbildas samt det ”försämrade” världsläget. Enligt försvarsmakten kan det faktiskt få motsatt effekt bland allmänheten att de ökar sin närvaro, alltså att ännu fler båtar åker ut.
– Det finns en okunskap och fritidsbåtar kommer för nära för att ta selfies, säger Rebecca Landberg, kapten i marinen, till SVT.

Här är områdena som gäller:
* Stockholms södra skärgård, främst Hårsfjärden, Mysingen och nordvart mot Dalarö, Långbälingssund, Järnholmssund och Gåsstensfjärden.
Stockholms mellersta skärgård, norr och syd om Björkö Kroksö, området runt Korsö, Träsköfjärden och området runt Lådna Låren.
Stockholms norra skärgård, området runt Söderarm.
Gryts och Valdemarsviks skärgård.
Karlskronas yttre redd.
*Göteborgs skärgård, främst mellan Björkö och Tistlarna.

Du kanske även gillar detta