Tjockläppad multe trivs utmärkt vid varmvatten utsläppen i anslutning till våra kärnkraftverk. (Foto: Anders Salesjö) Tjockläppad multe trivs utmärkt vid varmvatten utsläppen i anslutning till våra kärnkraftverk. (Foto: Anders Salesjö)[/caption] " /> Prisad fotograf visar fiskbilder | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Prisad fotograf visar fiskbilder
Tjockläppad multe trivs utmärkt vid varmvatten utsläppen i anslutning till våra kärnkraftverk. (Foto: Anders Salesjö)

Tjockläppad multe trivs utmärkt vid varmvatten utsläppen i anslutning till våra kärnkraftverk. (Foto: Anders Salesjö)

Tisdagen den 11 mars klockan 18:30 kan du se en bildvisning av marinbiolog och undervattensfotografen Anders Salesjö. Temat är Förändringar i Sveriges marina fiskbestånd och platsen är Brygghuset i Borås.
Anders visar bilder och berättar om fiskarter som minskat, försvunnit eller blivit vanligare i svenska vatten. Vilka effekter förändringarna i fiskbestånden får i undervattensmiljön samt de bakomliggande orsakerna till förändringarna kommer också behandlas. Arrangemanget är gratis och pågår i en knapp timme.
Arrangör är Borås Naturskyddsförening, men du behöver inte vara medlem för att delta. Alla är hjärtligt välkomna!
Plats: Brygghuset, Bryggaregatan 14 i Borås.
Tid: 11 mars klockan 18:30
Läs mer om bildvisningen här eller på arrangemangets Facebook-sida.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta