Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Kenneth Boström blev 75 år gammal. Foto: Privat
Prisade fiskeprofilen Kenneth Boström har somnat in

I somras tilldelades flugfiskaren Kenneth Boström den främsta utmärkelsen som en författare och konstnär inom svenskt sportfiske kan få. Nu har han somnat in.

Beskedet har alltså kommit att Kenneth Boström, Helsingborg, gått bort vid en ålder av 75 år. Det är alltså bara några månader sedan han fick Smedmanpriset, som delas ut av Dunkrokens Gille till minne av författaren och konstnären Rolf Smedman.
I flugfiskekretsar var han bland annat känd för att ha utvecklat flera populära flugmönster, bland annat Rackelhanen. Han gjorde sig också ett namn inom litteraturen genom sina fälthandböcker ”Dagsländor i öringvatten” och ”Nattsländor i öringvatten”.

Så här beskrevs Kenneth Boström av juryn bakom Smedmanpriset:
”Vakenhetens iakttagelser och eftertankens slutsatser löper som en tråd genom Kenneth Boströms gärningar; alltifrån insatser som gynnar kunskap och bygger bildning kring vattenvård och insektslära, till utrustning som optimerar fiskarens upplevelser och ansvar. Kenneth Boströms intressen, engagemang, förmåga och flit har gynnat tidskrifternas spalter och böckernas sidor till glädje för fiskarens kunskap, förkovran och utveckling.”

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta