" /> Professor om mystiska fynden: "Sot från kontinenten" | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Olja eller något biologiskt? Ingetdera, verkar det som. Foto: Mikael Andreasson
Professor om mystiska fynden: ”Sot från kontinenten”

Svarta och oljelika slöjor i vattnet har de senaste dagarna väckt stor oro bland västkustens sportfiskare. Många misstänkte ett större oljeutsläpp men professor Hans Hultberg – som är expert på luftföroreningar – kommer med en lösning på gåtan. – Det är sotpartiklar från kontinenten som har blåst hit med sydliga vindar, menar han.

I går inkom mängder av rapporter från oroliga sportfiskare som sett oljelika slöjor i vattnet. På en del platser var omfattningen så stor att linan blev alldeles svart. Kustbevakningen tillkallades och kunde snabbt konstatera att det inte var olja, eftersom fynden var luktfria och inte klibbade.
Prover har skickats på analys, men redan nu kan professor Hans Hultberg från IVL Svenska Miljöinstitutet berätta att det är fråga om ett fenomen som beror på vädret.

Foto: Mikael Andreasson

”Vi har haft sydliga vindar den senaste tiden och det har fört med sig sot från andra länders kolförbränning”

– Vi har haft sydliga vindar den senaste tiden och det har fört med sig sot från andra länders kol- och oljeförbränning. När dessa partiklar omges av dimma så binder de till små vattendroppar som sakta faller ner. När dropparna landar på vattnet så sjunker de inte till botten utan lägger sig på ytan och blir synliga. Det ser ut som olja men har alltså en helt annan förklaring, berättar han och fortsätter:

”Tyvärr innehåller partiklarna inte bara kolrester, utan även tungmetaller”

– Tyvärr innehåller partiklarna inte bara kolrester, utan även tungmetaller. Fenomenet har varit känt sedan 1970-talet och förekommer i alla vatten, men ses inte så ofta eftersom många faktorer måste samverka. Om det exempelvis hade regnat de senaste dagarna hade partiklarna sjunkit till botten och ingen hade upptäckt något, menar Hans Hultberg.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En undersökning visar att stöldrisken gör att båtägare inte byter till modernare motorer. Foto: Steve Adams
Så mycket släpper de svenska fritidsbåtarna ut

Bland de båtburna sportfiskarna pågår det en grön våg, där folk byter ut sina fossildrivna motorer till elmotorer. Men det finns fortfarande bromsar som gör att utvecklingen inte sker fullt ut.

Transportstyrelsen har tagit fram en undersökning kring båtmotorernas miljöpåverkan, med finansiering av Havs- och vattenmyndigheten. Det konstateras att bensinmotorer står för cirka 60 procent av koldioxidutsläppen och äldre tvåtaktare står för den största andelen utsläpp av kolväten.
Totalsiffran för de svenska fritidsbåtarnas utsläpp är 177 000 ton koldioxid och 2 100 ton kolväten.

Inom vissa områden ligger ekonomiska skäl bakom trögheten i utvecklingen. Båtägare behåller nämligen sina äldre tvåtaktsmotorer för att de är mindre stöldbegärliga än nyare fyrtaktsmotorer.
– En lösning på de här problemen kostar pengar, som knappast båtägarna själva kan stå för. Genom subventioner av miljövänligare bränsle, som idag är mycket dyrare per liter än ordinarie bränsle, skulle staten kunna snabba på utvecklingen mot ett mer miljövänligt båtliv, säger Lars-Åke Redéen, chefredaktör för tidningen Båtliv, vars artikel du kan läsa här.

Kartläggningen visar också att fler båtägare skulle kunna tänka sig att tanka miljövänligt om priserna vore lägre och bränslet mer tillgängligt på framför allt sjömackar. Här hittar du hela rapporten!

Du kanske även gillar detta