" /> Professor om mystiska fynden: "Sot från kontinenten" | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Olja eller något biologiskt? Ingetdera, verkar det som. Foto: Mikael Andreasson
Professor om mystiska fynden: ”Sot från kontinenten”

Svarta och oljelika slöjor i vattnet har de senaste dagarna väckt stor oro bland västkustens sportfiskare. Många misstänkte ett större oljeutsläpp men professor Hans Hultberg – som är expert på luftföroreningar – kommer med en lösning på gåtan. – Det är sotpartiklar från kontinenten som har blåst hit med sydliga vindar, menar han.

I går inkom mängder av rapporter från oroliga sportfiskare som sett oljelika slöjor i vattnet. På en del platser var omfattningen så stor att linan blev alldeles svart. Kustbevakningen tillkallades och kunde snabbt konstatera att det inte var olja, eftersom fynden var luktfria och inte klibbade.
Prover har skickats på analys, men redan nu kan professor Hans Hultberg från IVL Svenska Miljöinstitutet berätta att det är fråga om ett fenomen som beror på vädret.

Foto: Mikael Andreasson

”Vi har haft sydliga vindar den senaste tiden och det har fört med sig sot från andra länders kolförbränning”

– Vi har haft sydliga vindar den senaste tiden och det har fört med sig sot från andra länders kol- och oljeförbränning. När dessa partiklar omges av dimma så binder de till små vattendroppar som sakta faller ner. När dropparna landar på vattnet så sjunker de inte till botten utan lägger sig på ytan och blir synliga. Det ser ut som olja men har alltså en helt annan förklaring, berättar han och fortsätter:

”Tyvärr innehåller partiklarna inte bara kolrester, utan även tungmetaller”

– Tyvärr innehåller partiklarna inte bara kolrester, utan även tungmetaller. Fenomenet har varit känt sedan 1970-talet och förekommer i alla vatten, men ses inte så ofta eftersom många faktorer måste samverka. Om det exempelvis hade regnat de senaste dagarna hade partiklarna sjunkit till botten och ingen hade upptäckt något, menar Hans Hultberg.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vilmer fördubblade sitt personliga rekord med den här granna gäddan. Foto: Privat
Veckans fiskeglädje: Vilmer och granna gammelgäddan

Delad glädje är dubbel glädje. Veckans stora fiskelycka rapporteras in från Martin Bojfors och 8-årige sonen Vilmer, som fick sina drömmar uppfyllda när de tog en fisketur på Mälaren.

Vilmers tidigare personliga rekord låg på 5,4 kilo, och redan i bilen var Vilmer taggad och pratade om att det skulle vara roligt att få nytt personligt rekord på gädda eller gös.
Och det infriades med råge.

– Vi började trolla en stor vik över cirka 15 meters djup. Vi hade vobbler som gick mellan 2,5–6 meter ner. Efter bara 15 minuter så såg vi på det yttre paravanspöt att det backade lite, berättar Martin.
Hugget såg inte så våldsamt ut, men när Vilmer tog spöt så kände han att det var en stor fisk.

– Vi trodde först att det var en stor gös, eftersom den fortsatte att gå djupt hela vägen fram till båten. Men när den kom upp mot ytan kunde vi se den enorma gäddan.

 

Fördubblade sitt rekord
Pappas håvning gick bra och sedan blev det glädjevrål från både Vilmer och pappa.
– Jag insåg att det förmodligen var en 10-plussare, men sa bara till Vilmer ”det här är garanterat ett nytt PB”! När vi vägt fisken till 11,2 kilo och mätt henne till hela 117 centimeter, var Vilmer helt mållös. Han förstod knappt vad som hänt!
De hälsar också att återutsättningen gick bra och att gäddan simmade piggt ner mot djupet, så att fler får chansen att fånga den.
– Ett minne för livet för både Vilmer och mig, konstaterar en nöjd pappa.

Du kanske även gillar detta