Professorer om vattenkraften: vill ha ny lagstiftning

Från vänster till höger: Christoph Humborg, Hans Lundqvist, Christer Nilsson och Larry Greenberg

Från vänster till höger:
Christoph Humborg, Hans Lundqvist, Christer Nilsson och Larry Greenberg

Fyra av Sveriges ledande auktoriteter inom akvatisk biologi uppmanar regeringen att anta ny lagstiftning kring vattenkraften.
I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver fyra professorer om vikten av ny lagstiftning för vattenkraften. Christer Nilsson, Umeå universitet, Larry Greenberg, Karlstads universitet, Christoph Humborg, Stockholms universitet och Hans Lundqvist, Sveriges lantbruksuniversitet har en tyngd och auktoritet inom akvatisk forskning som är odiskutabel.
I debattartikeln i SvD ställer de sig bakom det delbetänkande som vattenverksamhetsutredningen lämnade till regeringen 1 oktober.  I artikeln pekar de på att skadorna som orsakas av vattenkraften förvärras över tid och både biologiska och EU-rättsliga argument visar att utvecklingen snabbt behöver vändas.
– Vi ser med tillförsikt fram emot en proposition från regeringen där delbetänkandets förslag ges fullt genomslag. På detta sätt kan miljöförbättringar genomföras som skulle öka den ekologiska statusen hos våra vattendrag, avslutar de debattartikeln.

Älvräddarna välkomnar artikeln
Tillsammans har de fyra professorerna en bred kompetens inom akvatisk biologi, ekologiska flödesmodeller, upp- och nedströms fiskpassager i dammar samt vattenkraftens negativa påverkan på kiseltransporter från land till hav.
– Skönt att se ett seriöst inlägg i debatten, menar Christer Borg, ordförande i Älvräddarna. Efter Svensk Energis retoriska magplask under julhelgen är det välkommet med faktabaserade och väl underbyggda argument.
Fiskejournalen hoppas nu att regering och riksdagsledamöter läser denna artikel och att de också bejakar uppmaningen: Skapa nya förutsättningar via lagstiftning för de myndigheter som ska genomföra de förändringar i vattenkraften som Sveriges riksdag krävt sedan 2006.
Här kan du läsa hela artikeln.
Missa inte heller vår notis om Svensk Energis utspel som Christer Borg refererar till ovan.

Påverka du också! Skicka ett brev till makthavarna, snabbt och enkelt via vårt formulär.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Fiskare varnas för flygande bläckfisk

Exotiska flygbläckfiskar har dykt upp längs den svenska västkusten. Den ovanliga gästen kan flyga uppemot 20 meter så fiskare bör se upp, menar Kennet Lundin på Naturhistoriska museet.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...