Projekt Skeboån räddar havsöringen

Bastant öring på väg upp för lek i Skeboån. (Foto: Lars Granat)

Bastant öring på väg upp för lek i Skeboån. (Foto: Lars Granat)

Sportfiskarna: De ideella fiskevårdskrafterna i projekt Skeboån har sedan 2010 arbetat för att förbättra förutsättningarna för havsöring i Skeboån i Roslagen i Uppland. Projektet beviljades i våras ett bidrag från Sportfiskarnas Fiskevårdsfond vilket tillsammans med andra tidigare bidrag möjliggjort ett omfattande biotopvårdsarbete.
Skeboån är 53 kilometer lång från sin början i sjön Vällen till mynningen i havet i Edeboviken i Hallstavik. Hela avrinningsområdet är 483 kvadratkilometer, vilket gör ån till ett av Stockholms läns största vattendrag.  Ån är reglerad och har fyra mindre dammar. Projektet omfattar hittills den milslånga sträckan från havet upp till första dammen i Skebobruk. Det finns ett litet bestånd av havsöring i ån, delvis härstammande från tidigare utsättningar gjorda av Stockholms stad.
Projekt Skeboån inleddes med en grundlig förundersökning av åns förutsättningar via bland annat vattenprovtagning och biotopkartering. Arbetet har skett i nära samverkan med områdets markägare där en styrgrupp bildats bestående av fiskevårdare från projektet och representanter för markägarna. Efter studier av havsöringarnas val av lekbiotoper har biotopvårdsarbete utförts bland annat enligt den så kallade Hartijoki-metoden där man använder befintligt bottenmaterial för att skapa optimala lekbiotoper. 2013 lades även 10 ton lekgrus ut i ett första provområde, där lekfisk och lekgropar tidigare observerats.
– Hösten 2013 räknade vi in närmare 35 fiskar i området, där den största öringen var upp emot 8-9 kil. Vid räkning av lekgropar senare på året fann vi närmare ett 20-tal, berättar Patrik Bergqvist en av de ideella eldsjälarna i fiskevårdsprojektet.
Biotopvårdsarbetet har fortsatt under 2014 genom att närmare 28 ton lekgrus och 5 ton sten lagts ut finansierat av Fiskevårdsfonden och andra bidrag. Höstens havsöringslek ser mycket lovande ut med många leksugna öringar på plats på lekbottnarna, vilket flitigt rapporterats via projektets blogg och facebooksida. Projekt Skeboån går nu vidare mot att bilda en lokal fiskevårdsområdesförening. De långsiktiga målen för projektet är både att öka åns biologiska mångfald och att på sikt möjliggöra ett sportfiske baserat på catch & release i ån.

Sök medel från Fiskevårdsfonden för 2015!

Klubbar och distrikt anslutna till Sportfiskarna kan ansöka om bidrag till fiskevårdsåtgärder. Sista ansökningsdag för fiskevårdsfonden 2015 är 2 mars.

Läs mer om Fiskevårdsfonden och ansök här.

Läs mer om Skeboåns Sportfiske här.

Annons
AKTUELLT

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...