Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Morgan Fihn
Projektledaren bluffar om samestöd

Lappland Kraftverk vill bygga ut vår nationalälv, Piteälven –och avslöjas med att ljuga. (foto: Tina Wiklund)

Sedan några veckor har Fiskejournalen och Älvräddarna drivit en brevkampanj för att rädda Piteälven. Bakgrunden är att Lappland kraftverk vill reglera Pite älvs källflöde. Projektledaren Simon Andersen har dessutom hävdat att projektet har samernas fulla stöd. Nu avslöjar Svenska Samernas Riksförbund att han ljuger.
Lappland Kraftverk vill leda vattnet genom en tunnel från Piskejaure till norska Fauske. Projektledaren har uttalat att han har fullt stöd av berörda samebyar samt att det är viktigt att det är samerna själva som styr projektet.
Svenska Samernas Riksförbund (SSR) och berörda samebyar anser att projektören i sitt uttalande far med osanning. Berörda samebyar har inte blivit tillfrågade av bolaget och därför inte heller tagit ställning till projektet. Att säga att samerna stöder projektet är därmed en ren lögn.
– Samebyarna är rättighetsinnehavare till marken. Utan deras samtycke kan inga projekt i området genomföras. Det säger Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist på SSR.

I ett pressmeddelande förklarar SSR att samebyarnas nyttjande av marken bygger på verksamheter med mer långsiktiga perspektiv, så att resurserna kan användas även av kommande generationer. Därför är samebyarna mycket restriktiva till den här typen av miljöförstörande exploateringar.
– Detta är grunden och förutsättningen för hela vår kultur och hela vår existens, säger Jörgen Jonsson, ordförande i SSR.
En långsiktig förvaltningsplan med den strategin har nyligen trätt i kraft i området Laponia, som gränsar till det nu aktuella området för vattenkraftsprojektet.
– Utbyggnad av vattenkraften är svår att förena med samebyarnas syn på en hållbar förvaltning, säger Jenny Wik Karlsson avslutningsvis.
Här kan du se TV-inslaget där projektledaren Simon Andersen ljuger.
Vill du skicka ett protestbrev? Klicka här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta