Projektledaren bluffar om samestöd

Lappland Kraftverk vill bygga ut vår nationalälv, Piteälven –och avslöjas med att ljuga. (foto: Tina Wiklund)

Sedan några veckor har Fiskejournalen och Älvräddarna drivit en brevkampanj för att rädda Piteälven. Bakgrunden är att Lappland kraftverk vill reglera Pite älvs källflöde. Projektledaren Simon Andersen har dessutom hävdat att projektet har samernas fulla stöd. Nu avslöjar Svenska Samernas Riksförbund att han ljuger.
Lappland Kraftverk vill leda vattnet genom en tunnel från Piskejaure till norska Fauske. Projektledaren har uttalat att han har fullt stöd av berörda samebyar samt att det är viktigt att det är samerna själva som styr projektet.
Svenska Samernas Riksförbund (SSR) och berörda samebyar anser att projektören i sitt uttalande far med osanning. Berörda samebyar har inte blivit tillfrågade av bolaget och därför inte heller tagit ställning till projektet. Att säga att samerna stöder projektet är därmed en ren lögn.
– Samebyarna är rättighetsinnehavare till marken. Utan deras samtycke kan inga projekt i området genomföras. Det säger Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist på SSR.
I ett pressmeddelande förklarar SSR att samebyarnas nyttjande av marken bygger på verksamheter med mer långsiktiga perspektiv, så att resurserna kan användas även av kommande generationer. Därför är samebyarna mycket restriktiva till den här typen av miljöförstörande exploateringar.
– Detta är grunden och förutsättningen för hela vår kultur och hela vår existens, säger Jörgen Jonsson, ordförande i SSR.
En långsiktig förvaltningsplan med den strategin har nyligen trätt i kraft i området Laponia, som gränsar till det nu aktuella området för vattenkraftsprojektet.
– Utbyggnad av vattenkraften är svår att förena med samebyarnas syn på en hållbar förvaltning, säger Jenny Wik Karlsson avslutningsvis.
Här kan du se TV-inslaget där projektledaren Simon Andersen ljuger.
Vill du skicka ett protestbrev? Klicka här.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Fiskare varnas för flygande bläckfisk

Exotiska flygbläckfiskar har dykt upp längs den svenska västkusten. Den ovanliga gästen kan flyga uppemot 20 meter så fiskare bör se upp, menar Kennet Lundin på Naturhistoriska museet.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...