Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Projektledaren bluffar om samestöd

Lappland Kraftverk vill bygga ut vår nationalälv, Piteälven –och avslöjas med att ljuga. (foto: Tina Wiklund)

Sedan några veckor har Fiskejournalen och Älvräddarna drivit en brevkampanj för att rädda Piteälven. Bakgrunden är att Lappland kraftverk vill reglera Pite älvs källflöde. Projektledaren Simon Andersen har dessutom hävdat att projektet har samernas fulla stöd. Nu avslöjar Svenska Samernas Riksförbund att han ljuger.
Lappland Kraftverk vill leda vattnet genom en tunnel från Piskejaure till norska Fauske. Projektledaren har uttalat att han har fullt stöd av berörda samebyar samt att det är viktigt att det är samerna själva som styr projektet.
Svenska Samernas Riksförbund (SSR) och berörda samebyar anser att projektören i sitt uttalande far med osanning. Berörda samebyar har inte blivit tillfrågade av bolaget och därför inte heller tagit ställning till projektet. Att säga att samerna stöder projektet är därmed en ren lögn.
– Samebyarna är rättighetsinnehavare till marken. Utan deras samtycke kan inga projekt i området genomföras. Det säger Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist på SSR.

I ett pressmeddelande förklarar SSR att samebyarnas nyttjande av marken bygger på verksamheter med mer långsiktiga perspektiv, så att resurserna kan användas även av kommande generationer. Därför är samebyarna mycket restriktiva till den här typen av miljöförstörande exploateringar.
– Detta är grunden och förutsättningen för hela vår kultur och hela vår existens, säger Jörgen Jonsson, ordförande i SSR.
En långsiktig förvaltningsplan med den strategin har nyligen trätt i kraft i området Laponia, som gränsar till det nu aktuella området för vattenkraftsprojektet.
– Utbyggnad av vattenkraften är svår att förena med samebyarnas syn på en hållbar förvaltning, säger Jenny Wik Karlsson avslutningsvis.
Här kan du se TV-inslaget där projektledaren Simon Andersen ljuger.
Vill du skicka ett protestbrev? Klicka här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta