Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Morgan Fihn
Projektledaren nekar till bluff

Pieskehaure - Pite älvs källflöden som nu hotas av vattenkraftsreglering. (foto: Tina Wiklund)

Lappland Kraftverk vill leda vatten från vår nationalälv, Piteälven, till ett norskt vattenkraftverk. Företaget har hela tiden påstått sig ha samernas fulla stöd för detta. Dock tillbakavisar Svenska Samers Riksförbund att ett sådant stöd existerar och förklarar samtidigt att man är emot projektet.
Piteälven är en av Sveriges fyra skyddade nationalälvar. För ett tag sedan kom det till Fiskejournalens kännedom att ett norskt bolag, Musken Center AB, tillsammans med Laponia Center AB, vill bygga ett vattenkraftverk i Norge och sedan mata detta med vatten från Piteälven. I SVT Nordnytt den 4 september intervjuas projektledaren Simon Andersen, han påstår då att samerna stödjer projektet.
När Fiskejournalen ber Simon Andersen att kommentera sitt uttalande menar han att han har blivit missförstådd.
– Jag har aldrig hävdat att vi har fullt stöd, för jag menade inte samtliga samer.  Däremot är alla samer i vårt företag Musken Center positiva till projektet, säger Simon.
Kan du förstå att ditt uttalande kan tolkas som vilseledande?

– Nej, men vi kan ju inte svara för alla samer. Det finns ju samer i Stockholm och jag har inte en aning om vad de tycker.
I Nordnyttintervjun den 4 september hävdar även Simon Andersen att miljön inte kommer att ta skada av regleringen. Han går till och med så långt att han hävdar att miljön kommer att bli bättre.
Fiskejournalen frågar Simon Andersen hur detta ska gå till.
– Vi griper inte in på miljön då vi bara reglerar med tre meter, förklara Simon.
Med då påverkar ni väl miljön?
– Jo, men inte så mycket.

Här kan du se tv-intervjun.
Vill du protestera mot regleringen av Piteälven? Klicka här!
Läs notisen där Svenska Samers Riksförbund förklarar sin ståndpunkt.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Försvarsmakten meddelar att de kommer att öka sin närvaro i skärgården.
Här ska sportfiskare se upp för militären!

Det är många som ska samsas om utrymmet i skärgården. Försvarsmakten meddelar nu att de kommer att öka sin närvaro i både Stockholms skärgård och områden utanför Göteborg, där det finns anledning för sportfiskare att hålla sig undan.

Enligt försvarmakten är orsaken till deras ökade närvaro att nya värnpliktiga behöver utbildas samt det ”försämrade” världsläget. Enligt försvarsmakten kan det faktiskt få motsatt effekt bland allmänheten att de ökar sin närvaro, alltså att ännu fler båtar åker ut.
– Det finns en okunskap och fritidsbåtar kommer för nära för att ta selfies, säger Rebecca Landberg, kapten i marinen, till SVT.

Här är områdena som gäller:
* Stockholms södra skärgård, främst Hårsfjärden, Mysingen och nordvart mot Dalarö, Långbälingssund, Järnholmssund och Gåsstensfjärden.
Stockholms mellersta skärgård, norr och syd om Björkö Kroksö, området runt Korsö, Träsköfjärden och området runt Lådna Låren.
Stockholms norra skärgård, området runt Söderarm.
Gryts och Valdemarsviks skärgård.
Karlskronas yttre redd.
*Göteborgs skärgård, främst mellan Björkö och Tistlarna.

Du kanske även gillar detta