Projektledaren nekar till bluff

Pieskehaure - Pite älvs källflöden som nu hotas av vattenkraftsreglering. (foto: Tina Wiklund)

Lappland Kraftverk vill leda vatten från vår nationalälv, Piteälven, till ett norskt vattenkraftverk. Företaget har hela tiden påstått sig ha samernas fulla stöd för detta. Dock tillbakavisar Svenska Samers Riksförbund att ett sådant stöd existerar och förklarar samtidigt att man är emot projektet.
Piteälven är en av Sveriges fyra skyddade nationalälvar. För ett tag sedan kom det till Fiskejournalens kännedom att ett norskt bolag, Musken Center AB, tillsammans med Laponia Center AB, vill bygga ett vattenkraftverk i Norge och sedan mata detta med vatten från Piteälven. I SVT Nordnytt den 4 september intervjuas projektledaren Simon Andersen, han påstår då att samerna stödjer projektet.
När Fiskejournalen ber Simon Andersen att kommentera sitt uttalande menar han att han har blivit missförstådd.
– Jag har aldrig hävdat att vi har fullt stöd, för jag menade inte samtliga samer.  Däremot är alla samer i vårt företag Musken Center positiva till projektet, säger Simon.
Kan du förstå att ditt uttalande kan tolkas som vilseledande?
– Nej, men vi kan ju inte svara för alla samer. Det finns ju samer i Stockholm och jag har inte en aning om vad de tycker.
I Nordnyttintervjun den 4 september hävdar även Simon Andersen att miljön inte kommer att ta skada av regleringen. Han går till och med så långt att han hävdar att miljön kommer att bli bättre.
Fiskejournalen frågar Simon Andersen hur detta ska gå till.
– Vi griper inte in på miljön då vi bara reglerar med tre meter, förklara Simon.
Med då påverkar ni väl miljön?
– Jo, men inte så mycket.

Här kan du se tv-intervjun.
Vill du protestera mot regleringen av Piteälven? Klicka här!
Läs notisen där Svenska Samers Riksförbund förklarar sin ståndpunkt.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...