Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Projektledaren nekar till bluff

Pieskehaure - Pite älvs källflöden som nu hotas av vattenkraftsreglering. (foto: Tina Wiklund)

Lappland Kraftverk vill leda vatten från vår nationalälv, Piteälven, till ett norskt vattenkraftverk. Företaget har hela tiden påstått sig ha samernas fulla stöd för detta. Dock tillbakavisar Svenska Samers Riksförbund att ett sådant stöd existerar och förklarar samtidigt att man är emot projektet.
Piteälven är en av Sveriges fyra skyddade nationalälvar. För ett tag sedan kom det till Fiskejournalens kännedom att ett norskt bolag, Musken Center AB, tillsammans med Laponia Center AB, vill bygga ett vattenkraftverk i Norge och sedan mata detta med vatten från Piteälven. I SVT Nordnytt den 4 september intervjuas projektledaren Simon Andersen, han påstår då att samerna stödjer projektet.
När Fiskejournalen ber Simon Andersen att kommentera sitt uttalande menar han att han har blivit missförstådd.
– Jag har aldrig hävdat att vi har fullt stöd, för jag menade inte samtliga samer.  Däremot är alla samer i vårt företag Musken Center positiva till projektet, säger Simon.
Kan du förstå att ditt uttalande kan tolkas som vilseledande?

– Nej, men vi kan ju inte svara för alla samer. Det finns ju samer i Stockholm och jag har inte en aning om vad de tycker.
I Nordnyttintervjun den 4 september hävdar även Simon Andersen att miljön inte kommer att ta skada av regleringen. Han går till och med så långt att han hävdar att miljön kommer att bli bättre.
Fiskejournalen frågar Simon Andersen hur detta ska gå till.
– Vi griper inte in på miljön då vi bara reglerar med tre meter, förklara Simon.
Med då påverkar ni väl miljön?
– Jo, men inte så mycket.

Här kan du se tv-intervjun.
Vill du protestera mot regleringen av Piteälven? Klicka här!
Läs notisen där Svenska Samers Riksförbund förklarar sin ståndpunkt.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta